Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ambasadorul României: Alegerile prezidențiale trebuie…

Ambasadorul României: Alegerile prezidențiale trebuie să fie în conformitate cu standartele internaționale și cu recomandările Comisiei de la Veneția

privesc.eu

Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, susține că procesul electoral pentru alegerile prezidențiale stabilite la 1 noiembrie trebuie să fie în conformitate cu standartele internaționale și cu recomandările Comisiei de la Veneția. Totodată, Ioniță a mai declarat că R. Moldovan nu implementează mereu recomandările venite din exterior, lucru ce creează un sentiment de frustrare din partea experților internaționali. Declarațiile au fost făcute în această seară în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Poporul este purtătorul de suveranitate. Această suveranitate o exerciți pe cicluri electorale alegând candidatul care te reprezintă cel mai bine, dar și cel care reprezintă cel mai bine interesele țării tale. Cu toții sperăm la un proces electoral corect, transparent, care se desfășoară în conformitate cu standartele internaționale, la care este parte și R. Moldova. Procesul electoral trebuie să fie în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția.

R. Moldova periodic solicită diverse opinii factorilor naționali, însă nu întotdeauna R. Moldova implementează aceste opinii. Acest lucru creează un sentiment de frustrare dim partea experților internaționali. De ce mai cereți opinia experților internaționali, dacă până la urmă nu mai țineți cont. În acest fel, faceți ce credeți de cuviință, dar după asta nu veniți să vă victimizați că comunitatea internațională nu vă respectă deciziile.

Evident că ne dorim să fie un proces electoral corect, ne dorim ca măria sa cetățeanul să voteze liber. Ne dorim ca toți concurenții electorali să binefecieze de aceeași platformă electorală democratică
„, a declarat Ioniță.

Deocamdată, pentru alegerile prezidențiale au fost înregistrați trei candidați: Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase (Platforma DA) și Tudor Deliu (PLDM). Cererea de înregistrare a lui Andrian Candu (Pro Moldova) a fost respinsă. Alți doi candidați – Igor Dodon (independent) și Violeta Ivanov (Partidul „Șor”) – au depus listele cu semnături, care urmează a fi verificate.

Alegerile prezidențiale vor avea loc la 1 noiembrie. Campania electorală va începe nu mai devreme de 30 de zile înainte de ziua alegerilor, adică la 2 octombrie.