23 septembrie 2020. COVID-19, PE SCURT: Număr record – 786 cazuri noi de infectare

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Număr record – 786 cazuri noi de infectare cu COVID-19. Șapte sunt de import

  • 786 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 7 cazuri sunt de import: Italia-3 cazuri, Turcia-2 cazuri, câte un caz din Bulgaria și Spania. Total teste efectuate – 3438 dintre care primar – 3177 şi repetat – 261. Din numărul cazurilor noi: 53 sunt lucrători medicali: medici-23, asistenți medicali-21, personal auxiliar-9. Starea de sănătate a persoanelor infectate: 564 – stare gravă (dintre care 35 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1382 – stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare. La moment, în tratament la domiciliu, sub monitorizarea medicului de familie, se află 9395 persoane cu forme ușoare ale bolii, iar 16046 persoane au finalizat tratamentul cu vindecare., a anunțat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Viorica Dumbrăveanu: „Ne propunem să creștem capacitatea de testare până la 5 mii cazuri”

  • Ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a declarat că sectorul public de testare la COVID-19 asigură în prezent circa 3 mii de cazuri zilnice, după ce la începutul lunii martie capacitățile laboratoarelor publice erau de câteva sute de teste. „ Am consolidat capacitățile laboratoarelor publice, grație suportului acordat de OMS și resurselor acordate din bugetulde stat. Continuăm această consolidare… Ne propunem ca această capacitate de testare să crească până la 5 mii de cazuri”, a spus Viorica Dumbrăveanu la TVR Moldova. Ministra a precizat că acum în stocuri sunt peste 80 mii de teste și este în derulare procedura de achiziționare a încă o sută de mii de teste. Viorica Dumbrăveanu: „Nu am mers pe contractarea privatului doar din interesul public. Noi vrem să avem această durabilitate și capacitate de a testa. Pentru că, de exemplu, sunt zilele de sâmbătă și duminică când anumite laboratoare private nu activează„dar noi avem nevoie să testăm populația”.

 Ziua Națională a Vinului, în condiții de pandemie. Noi detalii

  • După cum s-a menționat anterior, din cauza situației pandemice actuale, în acest an, Ziua Națională a Vinului se va desfășura mai mult în spațiul media, vinării și vinoteci. Astfel, pentru a compensa lipsa standurilor vinificatorilor și a programului cultural tematic, în data de 3 și 4 octombrie, în centrul capitalei va fi concentrat un patrimoniu vitivinicol – o expoziție cu etichete, care arată istoria și evoluția sectorului timp de 20 de ani. Respectând toate măsurile de siguranță, vinăriile din țară vor primi grupuri mici de vizitatori și vor organiza pentru ei degustări de vinuri tinere, vinuri de colecție, excursii pe teritoriul cramelor dar și la podgoriile care se întind pe zeci de kilometri. Reprezentanți ai unor vinării și vinoteci au anunțat deja că se vor face reduceri de preț și vor fi oferite prețuri promoționale la anumite vinuri.

Universitatea de Medicină a obținut tablou geografic despre tulpinile de SARS-CoV-2 din Republica Moldova

  • Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a anunțat că este prima instituție din țară care a înregistrat, în premieră, datele despre genomul complet SARS-CoV-2 în repozitoriul internațional GISAID. Astfel, , s-a reușit obținerea unui tablou geografic despre tulpinile de SARS-CoV-2 ce circulă pe teritoriul Republicii Moldova. Această realizare științifică se datorează colaborării cu Centrul Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie/International Centre for Genetic Engineering and Biotechnology (ICGEB). În total, pentru secvențierea completă a genomului viral SARS-CoV-2, la ICGEB au fost trimise 7 probe, selectate de la pacienții cu diferite forme clinice, din diverse zone geografice ale țării, dintre care 4 au fost secvențiate complet.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.