Cât costă să construiești o fântână

Circa o jumătate din populația țării nu are acces la apeduct, iar în aceste condiții oamenii de la sate apelează la metoda, devenită tradițională – săpatul fântânilor. Acestea se fac mult mai ușor decât pe vremea părinților și bunicilor noștri, când lucrările se făceau manual. În plus, firmele de construcții și meșterii populari oferă o gamă variată de materiale și echipamente pentru construcția acestora. În acest sens, ne întrebăm: cât costă săparea și construcția unei fântâni?  

Ca de obicei, prețurile indicate în articol sunt aproximative. Acestea variază în funcție de adâncimea fântânii și, respectiv, de modelul colacului pe care îl aleg gospodării pentru fântâna lor. Colacul este împrejmuirea de piatră de la suprafață în jurul unei fântâni.

Am evaluat cheltuielile pentru construcția unei fântâni cu o adâncime de 15 metri. Cel mai des, oamenii preferă să construiască fântânile cu tuburi de beton.  „De obicei, se foloses tuburile de beton cu o lungime de un metru. Prețul acestora în magazinele de construcție se cifrează în jur de 630 lei. Firmele specializate în astfel de lucrări percep o taxă ce variază între 640 lei și 680 lei, iar în preț este inclusă și forarea. Un preț mediu ar fi de 650 de lei”, ne-au explicat specialiștii. Deci, pentru o fântână cu o adâncime de 15 metri vor fi necesare 15 tuburi a câte 650 lei. Prețul total este de 9750 lei.

La fundul fântânii se va pune neapărat circa un metru cub de piatră sfărâmată. Prețul este de circa 130 lei.

Următorul pas este colacul fântânii. „«Cel mai sărăcuț» colac, fără ornamente, scripet și acoperiș este de circa 2000 de lei. Cele care au deja ornamente sunt la preț de 2500 lei”, ne-au spus specialiștii. În plus, la colac veți avea nevoie de un scripet de fier și acoperișul fântânii. Astfel de construcții se vând deja asamblate și costă în jur de 3600 lei. De asemenea, se va atașa lanțul de fier (2 leiX15 m) și o căldare 40 lei.

În final, avem următoarele costuri:

Tuburi de beton: 15 X 650 = 9750 lei

Un metru cub de piatră sfărâmată: 130 lei

Colacul fântânii: 2500 lei

Scripete + acoperiș = 3600 lei

Căldare: 40 lei

Lanț: 30 lei

Cost total = 16 050 lei.

În final, ținem să precizăm că în 2016, Guvernul a aprobat un regulament privind sistemele mici de alimentare cu apă potabilă, potrivit căruia cetățenii trebuie să aleagă terenuri nepoluate pentru construcția de fântâni. Astfel, acestea pot fi construite pe terenuri la o distanță nu mai mică de 30 metri față de depozitele de îngrășăminte și pesticide, toalete neamenajate, cimitire sau locurile de întreținere a animalelor.

Foto: Poză simbol

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.