Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

23 Sep. 2020 / 19:10

Republica Moldova va primi asistenţă nerambursabilă din partea Comisiei Europene

Republica Moldova va primi asistenţă nerambursabilă în valoare de nouă milioane de euro din partea Comisiei Europene. Guvernul a aprobat în cadrul şedinţei de astăzi iniţierea negocierilor şi semnarea Acordului de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Comisia Europeană privind realizarea proiectului „UE4Moldova: Facilitatea de sprijin a răspunsului sistemului de sănătate la situaţia de urgenţă COVID şi realizarea reformelor conform Acordului de Asociere”.

Potrivit vicepremierului Serghei Puşcuţa, acordul prevede oferirea unei asistenţe nerambursabile în valoare de nouă milioane de euro din partea Comisiei Europene. Acest suport este menit să spijine Republica Moldova pentru a răspunde crizei provocate de pandemia COVID-19, precum şi pentru implementarea reformelor asumate în cadrul Acordului de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova.

Acordul de finanţare cuprinde patru componente, care tin de: consolidarea capacităţii de a răspunde la situaţia de urgenţă COVID-19 în sănătate publică, pentru care vor fi alocate cinci milioane de euro; consolidarea capacităţii de supraveghere, guvernanţă corporativă şi managementul riscului în sectorul financiar - două milioane euro. Celelalte două componente se referă la sporirea transparenţei, responsabilităţii şi accesului la sistemul judiciar - un milion de euro şi consolidarea capacităţii şi sustenabilităţii mass-media locale - un milion de euro.

Operaţiunile ce urmează a fi finanţate din această asistenţă vor derula în perioada 2020-2026 şi vor fi implementate de entităţi selectate de către Comisia Europeană, în conformitate cu criteriile stabilite în acord.

Comentarii