/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Lukașenko, învestit în secret. Președintele belarus a fost învestit în secret, departe de ochii poporului

missing
23 septembrie 2020, ora 21:04

Învestire în secret! După o lună și jumătate de proteste, Alexandr Lukașenko a devenit oficial președinte al Belarusului. Pentru prima oară în istoria țării, evenimentul nu a fost anunțat public din timp. Ceremonia de inaugurare s-a desfășurat în incinta Palatului Independenței de la Minsk, fiind păzită serviciile de forță.

ALEXANDR LUKAȘENKO, PREȘEDINTE REPUBLICII BELARUS:  „Jur să slujesc aceștei țări și să respect acest popor. Jur să respect drepturile acestui popor și toate amendamentele din Constituție.”

Ceremonia de învestire a fost pregătită în mare taină, nefiind anunțată din timp. Presa scrie că nici măcar membrii Guvernului nu știau despre inaugurare. În timpul ceremoniei, posturile tv de stat nu au transmis live acest eveniment, așa cum ar fi trebuit să se întâmple în mod obișnuit.Traficul pe bulevardul Independenței a fost sistat, iar aici a fost surprinsă cum circulă doar coloana oficială a președintelui belarus. De asemenea, au fost observați mai mulți ofițeri de securitate mascați  cu mașini blindate lângă Palatul Independenței și centrul de expoziții „BelExpo”, din apropiere.

La ceremonia de învestire au fost invitate sute de persoane, printre care deputați, conducători ai structurilor de stat, reprezentanți ai instituțiilor de presă, oameni de știință, artiști și sportivi. După învestirea în secret, lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia a venit cu un mesaj. Într-o intervenție video aceasta spune că este singura lideră legitimă a țării. Mesajul înregistrat a fost publicat pe canalul de Telegram.

SVETLANA TIHANOVSCAYA, LIDERA OPOZIȚIEI: „Dragi bieloruși, astăzi, departe de popor, Alexandr Lukașenko și-a organizat singur învestirea. Eu, Svetlana Tihanovskay, sunt unicul lider legitim care a fost ales de poporul belorus.”

Conform datelor oficiale, Alexandr Lukașenko a obținut 80,1% dintre voturi. Opoziția a acuzat că alegerile prezidențiale din 9 august au fost fraudate. De atunci, în Belarus au loc acțiuni de protest. Alegerile nu au fist recunoscute de statele Uniunii Europene.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram