vineri, 19 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeBune practici și recomandări Syngenta la tratamentul semințelor de cereale. Utilizarea corectă și în...

Bune practici și recomandări Syngenta la tratamentul semințelor de cereale. Utilizarea corectă și în siguranță a produsului Austral® Plus

Recomandate

Compania Syngenta acordă o atenție deosebită utilizării responsabile și în siguranță a produselor pentru protecția plantelor. Suntem, în primul rând, preocupați de sănătatea și bunăstarea clienților noștri!

Atunci când utilizăm orice produs de tratament semințe, trebuie luate anumite măsuri de protecție a sănătății. Aceste măsuri sunt aplicabile la orice tratament și pentru toate produsele de protecția plantelor folosite pentru tratamentul semințelor.

Piretroizii sunt utilizați în agricultură încă din anii 70. Teflutrin face parte din această clasă de substanțe chimice (împreună cu alte substanțe precum Cipermetrina, lambda-Cihalotrin). Atunci când aceste substanțe (din clasa piretroizilor) sunt utilizate fără folosirea sau aplicarea măsurilor de protecție (ie. purtarea Echipamentului Individual de Protecție), acestea pot provoca Senzații Faciale Subiective (SFS).

Simptomele pot fi descrise ca mâncărimi, furnicături, arsuri sau amorțeală a pielii expuse. Simptomele durează în mod normal mai puțin de o zi. Este de dorit ca cei care folosesc astfel de produse să cunoască riscurile expunerii, iar cunoscându-l, vă puteți proteja!

Trebuie evitat orice contact direct prin piele, vapori cu produsul prin purtarea unui echipament de protecție adecvat – mască, mănuși, salopetă, ochelari de protecție. Nivel de protecție se stabilește în funcție de gradul de expunere la produs (substanță), în funcție de locul și durata tratamentului.

De exemplu, dacă tratamentul se face în spațiu deschis (de dorit și ideal) și timpul de expunere ca număr de ore și zile în care operatorul face tratamentul, este suficientă purtarea unei măști de protecție de tip FFP2/FFP3. În cazul tratamentului în spațiu închis, neaerisit, pe o perioadă mai lungă de timp, se recomandă purtarea unei măști de protecție mai sofisticată, împotriva expunerii la vapori (A2P3).

Obligativitatea purtării echipamentului individual de protecție se aplică atât în cazul efectuării tratamentului cât și în cazul manipulării semințelor tratate. În acest caz, este suficient purtarea unui echipament minim de protecție ce include mască tip FFP2, mănuși și ochelari de protecție.

Prezentăm mai jos câteva recomandări privind tratamentul în siguranță cu produsul Austral® Plus.

  1. Austral® Plus se va utiliza împreună cu adjuvantul AG 40R. Utilizarea adjuvantului AG 40R se va face conform recomandărilor de pe etichetă. Adjuvantul conține un colorant roșu și un agent de reducere a mirosurilor.
  2. Depozitul sau zona de depozitare a produselor Austral® Plus și AG 40R trebuie să fie bine aerisit/ă (utilizați extractorul) și menținut/ă încuiat/ă.
  3. Se recomandă ca mașina/utilajul de tratare a semințelor să fie amplasată într-un spațiu foarte bine ventilat sau în aer liber, atunci când se tratează semințele.

Se consideră tratare în aer liber atunci când mașina/utilajul de tratare este amplasată sub un acoperiș, iar în jur se află doar 3 pereți.

4. Echipamentul/utilajul utilizat pentru omogenizarea Austral® Plus și amestecarea acestuia cu AG 40R nu trebuie să aibă/să utilizeze o elice zimțată.

Acest tip de elice va deteriora capsulele de teflutrin și va crește drastic riscul de parestezie facială. Dacă, după oprirea agitării, se poate observa un supernatant brun sau galben închis în partea superioară a rezervorului, tipul elicelor nu este adecvat.

5. Este important să asigurați o bună sortare și curățare a semințelor.

6. Aspirație eficientă în timpul aplicării.

Dispozitivul de aspirare trebuie situat lânga operator. Verificați eficacitatea aspirației folosind o hârtie foarte ușoară (șervețel cu un singur strat), pe care o veți ține la 20 cm distanță de deschiderea aspiratorului. Aspirația este acceptabilă atunci când observați că această hârtie este aspirată și se deplasează de la o distanță de 20 cm până la 10 cm. În caz contrar, aspirația trebuie îmbunătățită.

7. Linia de umplere a sacilor.

Furtunul de aspirare trebuie să fie aproape de deschiderea sacului, în special atunci când sacul este ținut cu degetele din interiorul sacului. Zona/locul de umplere a sacilor trebuie sa fie bine ventilat, iar fluxul de aer ventilat trebuie să vină din spatele operatorului. Astfel, se elimină mirosul de solvent. Se recomandă ca operatorii care lucrează pe linii de umplere a sacilor să poarte măști tip A2P3 cu cartuș detașabil.

8. Nu trebuie utilizat niciun dispozitiv de curățare cu presiune ridicată a aerului.

În acest caz, praful contaminat este suspendat din nou și crește riscul de parestezie facială. În cazul utilizării în interior/spațiu închis, se va folosi un aspirator cu filtru HEPA certificat.

9.Utilizarea echipamentului individual de protecție (EIP).

Urmați recomandările de pe etichetă. Operatorii vor purta mănuși, ochelari de protecție, salopete adecvate și o mască A2P3. Măștile tip A2P3 trebuie curățate la sfârșitul fiecărei ture de lucru. Recomandarea minimă este curățarea părții măștii care intră în contact cu pielea. Se recomandă schimbarea cartușului măștii tip A2P3 dupa 24 de ore de utilizare.

Pentru a proteja cartușul măștii și pentru ca masca să poată fi utilizată timp de 24 de ore trebuie păstrată într-o punga închisă și sigilată (cum ar fi pungile de congelator cu fermoar). Masca completă trebuie spălată astfel încât interiorul pungii să nu fie contaminat.

10. Igiena. Unitatea/stația de tratament trebuie să aibă un vestiar. Hainele de lucru trebuie depozitate separat. Se recomandă spălarea hainelor de lucru în unitatea/stația de tratare. Va exista un recipient separat pentru deșeuri controlate pentru echipamentul de protecție folosit. Se recomandă ca operatorii să facă duș și să-și schimbe hainele înainte de a părăsi locul/unitatea de tratament.

Syngenta
Syngenta
Syngenta este una dintre cele mai mari companii de agribusiness din lume având reprezentanţe în peste 90 de țări.

Citește și ›

Advertoriale