Mamiferul care trăieşte la cea mai mare altitudine de pe Pământ

Mare surpriză pentru biologul Jay Storz de la Universitatea din Nebraska. Aproape de vârful vulcanului Llullaillaco din Chile a văzut ceva mişcând printre pietre.

Foto: Jay Storz

Cu ceva efort a reuşit să prindă animalul. Era o specie de şoarece. Uimirea a fost mare pentru că totul s-a petrecut la 6.200 de metri altitudine, transmite Mediafax.

Astfel, rozătorul a doborât recordul pentru mamiferul care trăieşte la cea mai mare altitudine de pe Pământ.

Iar abilităţile sale de supravieţuitor sunt cu atât mai lăudabile cu cât în zona de la marginea deşertului Atacama plouă foarte rar, nu există mâncare, iar noaptea temperaturile pot să coboare până la -60 de grade Celsius.

Până acum mai fuseseră observate mamifere la altitudini înalte - iaci, oi albastre sau o rudă a iepurelui -, dar nu mai sus de 6.000 de metri şi ieşite din habitatul lor natural. Însă super-şoaricelul părea la el acasă.

Jay Storz crede că ar putea fi şi alte animale la altitudini ridicate.

”Această descoperire mă face să mă gândesc că am subestimat maximul de altitudine şi limitele fiziologice ale toleranţei animalelor, doar pentru că marile înălţimi nu au fost explorate de biologi. Mai avem multe de făcut,” a spus biologul Joy Storz.


Pub