image
Sursa foto: jurnal.md

Chișinăuienii sunt îndemnați să circule cu bicicleta, timp de o săptămână

Locuitorii orașului Chișinău sunt îndemnați să circule, timp de o săptămână, cu bicicleta. Inițiativa vine în contextul Săptămânii Europene a Mobilității, iar de la autoritățile municipale se cere să înțeleagă problemele cu care se confruntă bicicliștii și să găsească soluții.

Ruslan Marian a trăit o perioadă în Suedia. Acolo, împreună cu soția și cei doi copii ai lor, se deplasau cu bicicletele. Revenită în Republica Moldova, familia Marian s-a gândit să folosească și aici bicicletele. În primul rând, pentru a scăpa de ambuteiaje. Ruslan Marian face de acasă până la oficiu, unde este inginer programator, cam trei kilometri.

„E o provocare ca să ajungi. Întâlnesc foarte multe tot felul de crăpături în pavaj, găuri, trebuie să te ferești. E periculos în oraș de mers. Mergem pe trotuare, deși e un pic ilegal, unde putem mergem pe carosabil”.

În Chișinău, copiii soților Marian nu se mai deplasează cu bicicleta, cum o făceau în Suedia, atunci când se duceau la școală și nu doar.

„Ambuteiajele se creează și din cauza acelor părinți care își duc copiii la școli și la activități. Foarte mult ne-ar ușura viața la mulți părinți dacă ar fi niște piste, ar fi infrastructură sigură pentru copiii noștri să meargă, să fie independenți”, spune bărbatul.

Împreună cu alte persoane care promovează transportul alternativ, Ruslan Marian a inițiat o campanie „biciclez cu treabă”, prin care îi provoacă pe locuitorii orașului să se deplaseze la lucru, magazin sau unde mai au nevoie cu un alt mijloc decât mașina.

„Omul pe bicicletă nu intră în contact ca în troleibuz sau mașina te protejează, dar nu rezolvă problema ambuteiajului și a poluări aerului”, susține Ruslan Marian.

Provocarea îi privește în special pe diferiți factori de decizie, care sunt îndemnați să circule timp de o săptămână cu bicicleta.

„M-am gândit că aș vrea ca și autoritățile noastre, arhitecții care planifică străzile și trotuarele, consilieri municipali, primari, viceprimari poate și deputați, să încerce să meargă cu bicicleta, să vadă găuri scurgerile pluviale unde poți cădea uneori. M-am gândit că doar atunci când te pui în situația cuiva poți să înțelegi problemele și să vii cu soluții. Bordurile, învelișul carosabil sunt în stare proastă, mașinile sunt parcate pe trotuare”, afirmă Ruslan Marian.

Unele autorități au acceptat provocarea #biciclezcutreabă și au postat pe internet fotografii și video. „Săptămâna europeană a mobilităţii”, care se încheie astăzi, 22 septembrie, este o iniţiativă a Comisiei Europene, prin care, în fiecare an, se încearcă găsirea unor soluţii inovatoare la problemele actuale de mobilitate urbană.

Noutăţile partenerilor

comentarii: