image
Sursa foto: Jurnal.md

Curtea Constituțională a avizat NEGATIV proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției, propus de Guvern

Curtea Constituțională a avizat negativ proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției, propus de Guvern. Președinta CC, Domnica Manole, a pronunțat dispozitivul Avizului la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției. Prin acest aviz, Curtea s-a pronunțat asupra constituționalității amendamentelor la Constituție, care vizează sistemul judecătoresc.

„Inițiativa a fost înaintată de Guvern cu încălcarea mai multor prevederi. Curtea Constituțională constată că nu corespund limitelor materiale de revizuire a Constituției partea care prevede că, președintele RM poate respinge o singură dată candidatura propusă de către CSM în măsura în care lipsește un mecanism care va exclude crearea unor blocaje instituționale în procedura de numire a judecătorilor, în situația în care președintele RM refuză să numească judecătorul propus în mod repetat de către CSM”, a anunțat președinta Înaltei Curți, Domnica Manole.

Magistrații CC au mai constatat că nu corespund limitelor materiale de revizuire a Constituției al. 4 al art.122 din proiectul de lege pentru modificarea Constituției, care prevede că, dacă numirea candidaților care nu fac parte din rândurile judecătorilor la funcția de membru al CSM în codițiiile alin 3 a eșuat, procedura și condițiile de numire a acestora sunt stabilite de lege, în măsura în care mecanismul de evitare a blocajelor numirii membrilor non-judecători ai CSM nu este reglementat în Constituție.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: