image
Sursa foto: pages.md

Zeci de sate au rămas fără energie din cauza hoților de ulei de transformator; Au cauzat un prejudiciu de 400 000 lei

Distribuitorul de energie „Premier Energy Distribution” SA atenționează că zeci de sate au rămas în întuneric după ce hoții au sustras uleiul dielectric din transformatoare. Aceste infracțiuni au luat o amploare îngrijorătoare, punând în grav pericol de incendii și de insecuritate electrică populația din zeci de localități din aria de deservire.

Doar în acest an au avut loc 24 de furturi de ulei dielectric în urma cărora a fost afectat un număr considerabil de consumatori din mai multe localități ale raioanelor Taraclia, Cantemir, Vulcănești, Ciadîr-Lunga, Telenești și Cahul, cu un prejudiciu material cauzat total de circa 400 de mii de lei.

Cel mai recent caz a avut loc pe data de 8 septembrie, curent, în localitatea Șofranovca din raionul Cantemir, unde persoane neidentificate deocamdată de către organele de drept au distrus mecanismul de blocare și au extras uleiul din rezervorul transformatorului. Formațiunea de intervenție operativă a întreprinderii care a constatat deteriorarea instalației a solicitat intervenția poliției pentru a documenta cazul și a demara acțiunile de investigație. În urma furtului uleiului, transformatorul ce a lucrat un timp în regim avariat a ieșit din funcție, fiind necesară înlocuirea lui. Astfel, întreprinderea a suportat doar în acest caz un prejudiciu de 15 mii 348 de lei, care include costul lucrărilor de reparație și de înlocuire a transformatorului deteriorat, inclusiv costul uleiului furat.

De notat, că în localitatea Șofranovca pe 19 iunie, curent, din același Post de transformare a mai fost furat uleiul dielectric. Și în alte localități acest fenomen infracțional are loc cu o periodicitate alarmantă.

Pe toate aceste cazuri ÎCS „Premier Energy Distribution” SA a depus la organele de poliție cererile respective pentru identificarea făptașilor și atragerea acestora la răspundere administrativă și penală.

„Aceste acțiuni, în primul rând, au un impact negativ direct asupra a sute de persoane care rămân în mod avariat fără energie electrică, dar riscă și producerea unor incendii de pe urma salturilor de tensiune generate de instalațiile defectate de hoți. Ei suportă prejudicii materiale și incomodități in urma deteriorării instalațiilor electrice și absenței energiei” se arată într-un comunicat emis de distribuitorul de energie electrică.

De notat că pentru a fura uleiul hoții utilizează diferite instrumente de perforat metalul atât mecanice, cât și electrice, care pot provoca un risc major de electrocutare pentru persoanele care intervin. Ei produc inevitabil zgomot, ce poate atrage atenția localnicilor, care nu trebuie să fie indiferenți, deoarece hoții le cauzează probleme grave în primul rând lor. De asemenea, un alt indiciu al intervenției hoților este lipsa salopetelor și a căștilor de protecție marcate cu logotipul companiei.

Pentru a contracara acest fenomen infracțional cu grave consecințe pentru populație și agenții economici, ÎCS „Premier Energy Distribution” SA solicită implicarea autorităților publice raionale, a primarilor de localități, a organelor de poliție, dar și a cetățenilor care locuiesc în preajma transformatoarelor electrice, să manifeste atenție și atunci când observă să descurajeze intervențiile străinilor prin apelarea poliției.

Noutăţile partenerilor

comentarii: