Cu cât vor crește accizele la petrol, țigări și alcool. Ministerul Finanțelor a prezentat propunerile pentru politica bugetar-fiscală

Ministerul Finanțelor a prezentat conceptul politicii bugetar-fiscale, în special partea ce ține de stabilirea accizelor pentru următorii trei ani. În cadrul conferinței e-TAXON`20, secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Dorel Noroc, a declarat că proiectul va fi prezentat pentru discuții publice în curând, transmite infomarket.md. Funcționarul a specificat că proiectul politicii bugetar-fiscale prevede creșterea accizelor pentru produsele petroliere cu 9-10%, pentru produsele de tutun cu aproximativ 15% și pentru alcool cu 5%.

Foto: poză-simbol

Dorel Noroc a prezentat mai multe date, care arată că puterea de cumpărare a benzinei și motorinei în Republica Moldova este cea mai scăzută în comparație cu unele țări europene. Luând în considerare salariul mediu pe economie, un cetățean al Republicii Moldova poate achiziționa 515 litri de benzină. În România cifra ajunge la 749 de litri, iar în majoritatea statelor din Uniunea Europeană acest indicator variază între 1000 și 2000, pe când în Luxemburg, la 3278.

Vorbind despre cota accizelor la produsele de tutun, secretarul de stat al Ministerului Finanțelor a remarcat că Moldova s-a angajat să armonizeze legislația fiscală cu cotele accizelor stabilite în UE. Asta înseamnă că Moldova ar urma să atingă cota accizelor de 90 de euro pentru o mie de țigări până în 2025. În prezent, această cotă constituind 35 de euro pentru 1000 de țigarete.

Dorel Noroc a menționat că Moldova nu va putea îndeplini acest angajament față de UE, întrucât situația economică din țară este dificilă. “Avem argumente suficiente pentru a solicita colegilor din Uniunea Europeană să extindă termenul de armonizare a taxelor”, a subliniat sursa.

Secretarul de stat a mai spus că, începând cu anul 2014, s-au dublat încasările la buget din taxele pentru produsele de tutun, de la 1 miliard la 2 miliarde de lei.

În special,el a menționat că este vorba despre modificările operate în legislație în anul 2019, în urma cărora au fost majorate accizele la tutunul tăiat și la produsele pentru dispozitivele de încălzire a tutunului. Potrivit lui Noroc, în urma acestor modificări, accizele la produsele de tutun încălzit în Moldova au depășit cotele din mai multe țări europene, iar acum țara noastră este printre lideri la acest capitol.

În cadrul conferinței, expertul economic al Institutului Oxford, Andy Logan, a declarat că majorarea excesivă a accizelor la produsele de tutun va provoca creșterea cazurilor de contrabandă transfrontalieră.

Drept exemplu ce a provocat un dezechilibru în politicele diferitor state și a avut un impact negativ pentru toți, Andy Logan a menționat abordarea fragmentată și dezechilibrată a accizării noilor produse de tutun (țigările electronice, dispozitive de încălzire a tutunului). “Multe țări nu aplică accize la produsele de tutun încălzit, iar altele aplică accize diferențiate în funcție de impactul negativ pe care îl are produsul asupra sănătății”, a remarcat expertul.


Pub