Ultima oră! Curtea Constituțională a avizat negativ inițiativa de revizuire a Constituției, propusă de Guvern

Curtea Constituțională a avizat negativ inițiativa de revizuire a Constituției, propusă de Guvern.

Președinta CC, Domnica Manole, a pronunțat dispozitivul Avizului la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției. Prin acest aviz, Curtea s-a pronunțat asupra constituționalității amendamentelor la Constituție, care vizează sistemul judecătoresc.

„1. Inițiativa de revizuire a Constituției RM a fost înaintată de Guvern, cu încălcarea prevederilor articolelor 102, al. 4 și 141, al. 1, litera c din Constituție.

2. Inițiativa de revizuire a Constituției RM corespunde limitelor temporale de revizuire stabilite de articolele 63, al.3 și 142, al. 3 din Constituție.

3. Curtea constată că nu corespund limitelor materiale de revizuire a Constituției

a) teza a II-a din art.116, al. 2, din proiectul de lege pentru modificarea Constituției, care prevede că, președintele RM poate respinge o singură dată candidatura propusă de către CSM în măsura în care lipsește un mecanism care va exclude createa unor blocaje instituționale în procedura de numire a judecătorilor, în situația în care președintele RM refuză să numească judecătorul propus în mod repetat de către CSM.

b) Textul „nu sunt afiliate politic” de la art 122, al. 1 din proiectul de lege pentru modificarea Constituției,

c) al. 4 al art.122 din proiectul de lege pentru modificarea Constituției, care prevede că, dacă numirea candidaților care nu fac parte din rândurile judecătorilor la funcția de membru al CSM în codițiiile alin 3 a eșuat, procedura și condițiile de numire a acestora sunt stabilite de lege, în măsura în care mecanismul de evitare a blocajelor numirii membrilor non-judecători ai CSM nu este reglementat în Constituție.

d) Textul „și a profesorilor titulari” din teza I-a și teza a II-a. Profesorii titulari își exercită mandatul până la numirea noilor membri ai CSM, de la art.2, al.3 din proiectul de lege pentru modificarea Constituției;

e) textul „survenite în condițiile al.3 de la art. 2, al. 4 din proiectul de lege pentru modificarea Constituției;

f) al. 5 al art.2 din proiectul de lege pentru modificarea Constituției.

4. Proiectul de lege constituțională pentru modificarea și completarea Constituției nu respectă condițiile de revizuire a Constituției și nu poate fi înaintat spre examinare Parlamentului.

5. Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus niciuunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al RM”, a punctat Domnica Manole, președinta CC.

Magistratul CC Serghei Țurcan a prezentat o opinie separată privind avizul Curții.


Pub