Ministrul Justiției, despre avizul negativ al CC la inițiativa privind revizuirea Constituției: „Fiecare cuvânt din acest proiect a fost agreat cu partenerii externi ai Moldovei”

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevshi, a venit cu o reacție, după ce Curtea Constituțională a avizat negativ inițiativa de revizuire a Constituției, propusă de Guvern, care prevede modificări la Capitolul 9 din Legea supremă, autoritatea judecătorească. „Proiectul, în forma în care a fost prezentat spre avizare Curții, este conform angajamentelor noastre internaționale, fiecare cuvânt fiind agreat cu partenerii țării, acest proiect fiind și angajament al RM conform Memorandumului de înțelegere cu UE, fiind conform recomandărilor Comisiei de la Veneția”, a declarat ministrul.

Foto: UNIMEDIA

„Acest proiect este și un angajament al RM conform Memorandumului de înțelegere cu UE (acord internațional aprobat de Guvern și ratificat de Parlament), fiind conform recomandărilor Comisiei de la Veneția. În același timp, acest proiect vine să execute o serie de restanțe ale țării, indicate în rapoartele GRECO”, a mai adăugat Fadei Nagacevshi.

„Despre situația creată vom informa partenerii de dezvoltare și vom coordona soluții pentru depășirea situației”, a precizat ministrul.

Reacția ministrului Justiției, după anunțarea avizului CC la inițiativa de modificare a Constituției / Sursa:Facebook/ Fadei Nagacevschi

Astăzi, Curtea Constituțională a avizat negativ inițiativa de revizuire a Constituției, propusă de Guvern.

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a explicat motivele care au stat la baza avizului negativ al CC, precizând că proiectul de modificare a Constituției poate fi prezentat Parlamentului pentru examinare numai după ce Guvernul va înlătura deficiențele constatate de Curte și va obține avizul CC. Doar în cazul în care Curtea va aviza pozitiv toate prevederile proiectului de lege, acesta va putea fi prezentat Legislativului pentru examinare.

Tot astăzi, la ora 16.00, ministrul Justiției urmează să susțină un briefing de presă privind avizul CC.


Pub