Adopția, o soluție pentru câinii fără adăpost

În fața magazinelor, băncilor comerciale, în curțile blocurilor, lângă tomberoanele cu gunoi, în parcări sau păzind depozite: în aceste locuri am întâlnit des câini fără stăpâni. 

Anterior, nimeni nu știa cu exactitate câți câini fără adăpost sunt în Chișinău. De-a lungul anilor, cei care capturează câinii și-i duc la Necropola de animale au declarat că în Chișinău ar fi aproximativ 10 mii de câini, fără să existe un calcul oficial. Totuși, o organizație internațională, Animal ID, a numărat câinii din Chișinău. Cifra ajunge aproape la două mii, fără câinii care trăiesc în parcări sau depozite și fără cei aflați în adăposturile de animale. Câinii au fost numărați în următorul mod: Chișinăul a fost împărțit în 88 de sectoare. Au fost selectate 22 de sectoare aleatoriu. În două zile, reprezentanții pentru Chișinău au calculat numărul câinilor de pe străzi și din curți și din alte locuri, în afară de depozite și parcări. Numărul total de câini s-a calculat împărțind numărul văzut și înregistrat prin sistemul online animal-id.net la eșantionul selectat, extrapolând cifra primită la întregul oraș. Marja de eroare a acestei metode este de 20%.

Oamenii se plâng, în continuare, de faptul că ei ar fi agresivi și apelează la Regia Autosalubritate să-i captureze și să-i ducă la Necropola de Animale. Acolo sunt deja aproape 800 de câini într-un spațiu destinat pentru 500-600 de câini.

„Ideea de a construi multe adăposturi pentru câini nu este bună. Ideea de a captura și de a eutanasia toți câinii nu este umană. Dacă omorâm câinii, o să vină alții. Câinii trăiesc pe un teren pe care-l păzesc și acolo se adaptează. Dacă vin animale noi, ați văzut și voi la Necropolă, câinele nou nu este lăsat pe acel teren. Dacă câinii pot fi eliberați, ei trebuie sterilizați și vaccinați împotriva rabiei și așa un număr de câini îl poți ține sub control”, explică Karl Luganov, cunoscut activist civic pentru drepturile omului, acum angajat în calitate de specialist principal în cadrul Secției control și protecția animalelor a Primăriei Chișinău.

În toamna 2019, Consiliul Municipal a aprobat Regulamentul privind întreținerea animalelor de companie cu și fără stăpân în mun. Chișinău. Karl Luganov spune că în acest moment se lucrează la crearea unei baze de date în care fiecare locuitor să-și înregistreze animalul. „Dacă tu l-ai aruncat din casă,  este clar de unde a apărut acest câine, cine este stăpânul. Fie l-a pierdut, fie primește o amendă”.



Dar specialistul spune că, între timp, este nevoie de soluții temporare. Câinii fără adăpost trebuiesc prinși, sterilizați, vaccinați și eliberați de acolo unde au fost capturați, dacă nu sunt agresivi. Potrivit lui Karl Luganov, construirea mai multor voliere și mărirea Necropolei nu este o soluție, întrucât câinii se înmulțesc repede dacă nu sunt sterilizați și s-ar putea să avem mereu adăposturile și Necropola pline. Pentru a rezolva problema câinilor fără adăpost din Chișinău ne vor trebui între 2-5 ani, dacă se va acționa constant și strategic.

O altă soluție promovată de autorități este adopția câinilor fără stăpân. Totuși, comparativ cu numărul câinilor capturați, cei adoptați sunt mai puțini. De exemplu, în vara asta au fost prinși 429 de câini, însă doar 63 au fost adoptați (dintre care 38 erau mici).

Dumitru Colesnicov, un tânăr voluntar din Chișinău s-a mutat recent la casă pe pământ în Cricova. La trei zile de la mutare a adoptat o cățelușă. Lucille este o cățea de talie medie, albă cu pete negre. Îi plac atât de mult oamenii, încât Dumitru mai glumește pe seama ei: „dacă vin hoții, Lucille o să fie atât de drăguță, încât o să-i convingă să o mângâie, iar între timp va veni poliția”.

Din toamna 2019 Dumitru a început, împreună cu prietenii, să colecteze bunuri și bani pentru diferite adăposturi pentru câini din Chișinău și din zonă. A văzut cu ochii lui că nu foarte mulți oameni adoptă câini. „Mai degrabă vin să-i aducă”.

Asemenea atitudine – umană – pe care o are Dima față de Lucille, ar trebui să avem noi, locuitorii Chișinăului, față de animalele fără adăpost, este de părere specialistul Karl Luganov. „Animalele ajung în stradă din cauza noastră”. Pe lângă asta, trebuie să fim responsabili față de cei pe care-i luăm acasă. „Este un suflet viu de care trebuie să avem grijă”, concluzionează activistul pentru drepturile animalelor.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.