Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Economic

22 Sep. 2020 / 12:30

În perioada pandemiei a crescut valoarea leului moldovenesc

În perioada pandemiei, leul moldovenesc s-a apreciat considerabil faţă de valutele principalilor parteneri comerciali ai Republicii Moldova. Fortificarea valutei naţionale este benefică pentru populaţie, în special pentru cei cu venituri mici, şi mai puţin benefică pentru producători, spun experţii economici, informează Moldova 1.

Potrivit experţilor în economie, scăderea exportului este unul dintre efectele negative ale aprecierii tot mai mari a leului moldovenesc. Totodată, timp de un an, cererea de valută pe piaţă a scăzut cu 200 de milioane de dolari, de la 2,26 miliarde de dolari în iulie 2019 la 2,06 miliarde de dolari în iulie 2020. 
 
„Sunt factori externi, care nu depind de noi, şi sunt factori interni. Cererea de valută a scăzut în Republica Moldova, a scăzut puternic din motiv că s-a produs şi încetinirea vieţii economice”, a menţionat expertul în economie Veaceslav Ioniţă.
 
Din cauza faptului că leul moldovenesc s-a apreciat considerabil faţă de alte valute, s-a produs o scădere bruscă a exportului din ţara noastră.
 
„Leul nostru s-a întărit faţă de rubla rusească cu peste 20 la sută. Evident că aceasta loveşte asupra exportatorilor şi ei au pierderi de 20%. Ei suferă în ambele cazuri: pe de o parte nu pot exporta sau dacă exportă pierd 20 la sută, pe de altă parte producţia străină este mai ieftină acum şi noi şi aşa suntem inundaţi de mărfurile din regiune, Turcia sau Ucraina în mod special”, a mai adăugat expertul.

În schimb, aprecierea leului ar fi un colac de salvare pentru cei săraci, spune expertul economic Roman Chircă. „Cumpărători au avantaje pentru că deflaţia sau îngheţarea preţurilor duce la scăderea ulterioară a acestora, ceea ce înseamnă că pentru un leu obţin mai multă valoare în marfă şi acest lucru este benefic. Majorările care eventual vor putea fi făcute vor avea un efect mult mai mare într-o economie deflaţionistă.
 
Totodată, în această perioadă, creditele în valută au scăzut cu un miliard de lei, iar suma împrumuturilor luate în lei a crescut cu un miliard.
 
„Creditele sunt determinate în primul rând de intensitatea activităţi economice, care odată ce a fost redusă a lovit şi volumele de credite oferite, iar băncile au diminuat rata dobânzii. Însă, chiar dacă Banca Mondială a diminuat rata de bază de finanţare şi cu toate că au devenit mai atractive, nu se observă o impulsionare a volumelor de credite luate”, a mai spus expertul Roman Chircă.
 
De la începutul anului, leul s-a apreciat faţă de coşul valutar cu aproape 5%, iar faţă de valutele regionale, aprecierea este mult mai mare, variind de la 20% faţă de rubla rusească şi până la 23,3% faţă de lira turcească.
 

Comentarii