‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 martie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProiect MOVCA: Îmbunătățirea potențialului comunităților locale de adaptare la schimbările climatice

Proiect MOVCA: Îmbunătățirea potențialului comunităților locale de adaptare la schimbările climatice

‹ adv ›
‹ adv ›

Anul 2020, numit de-a dreptul unul dintre cei mai dificili, a făcut să vorbească tot mai multă lume despre necesitatea schimbării abordării în agricultură.

În acest context, MOVCA a implementat în acest sezon un proiect axat pe susținerea inițiativelor din domeniul protecția mediului la nivel local în cadrul Programului de Granturi Mici (PGM) „Cetățeni activi pentru protecția mediului”, finanțat de Guvernului Suediei, în baza acordului semnat cu Agenția de Dezvoltare Internațională a Suediei (SIDA).

Proiectul abordează o problemă stringentă pentru Republica Moldova, dar și întreaga lume – schimbările majore care se întâmplă din motivul poluării atmosferice și încălzirii globale.

Metodele agrotehnice aplicate în sistemul agricol convențional contribuie la distrugerea solului și poluarea mediului. Abordarea fermierilor, dar și al întregii societăți, necesită o schimbare – schimbare la metode agroecologice inovative și inteligente din punct de vedere a climei. Agricultura ecologică este o soluție în acest sens, care reduce considerabil la diminuarea poluării mediului și încetinește distrugerea proprietăților fizico-chimice ale solului.

Scopul general al proiectului este îmbunătățirea potențialului comunităților locale de adaptare la schimbările climatice. Astfel, Asociația MOVCA a înființat 2 loturi demonstrative pe care au fost semănate culturi intercalate și succesive ca îngrășăminte verzi, dar și oferit instruire fermierilor pentru a promova practici de creștere a culturilor siderate.

În cadrul proiectului, MOVCA și-a propus atingerea următoarelor rezultate:

  • Crearea a două loturi demonstrative cu cultivarea culturilor siderate create;
  • Cel puțin 60 de persoane instruite în cadrul activităților organizate pe loturi;
  • Cel puțin 10% din fermierii informați vor include îngrășămintele verzi în sistemul agricol implementat;
  • Un material informativ despre siderate creat și difuzat fermierilor;
  • Un material video pe tema cultivării îngrășămintelor verzi creat și difuzat fermierilor.

„Având un număr foarte mic de ferme zootehnice de la care s-ar putea obține gunoi de grajd și compost, am optat pentru alte metode de asigurarea a nutriției solului: cultivarea culturilor intercalate și culturilor succesive în calitate de îngrășăminte verzi. Am semănat 2 loturi demonstrative în satele Lăpușna și Bălceana”, explică Igor Afteniuc, coordonator de proiect MOVCA.

‹ adv ›
  • Perioada de semănat: a III-a decadă a lunii aprilie;
  • Culturile semănate: ovăz și mazăre.

Care sunt avantajele îngrășămintelor verzi:

  • sechestrează CO2 din atmosferă;
  • contribuie la diminuarea volumelor de poluanți ce se conțin în fertilizanții chimici;
  • previn poluarea apelor freatice, întrucât îngrășămintele verzi nu sunt levigabile;
  • sporesc cantitatea de azot biologic fixat din atmosferă de culturile leguminoase anuale și perene.

„Spre regret, în condițiile secetoase ale acestui an, am fost nevoiți să reînsămânțăm câmpurile în luna iunie cu alte specii: muștar + hrișcă și porumb + soia. Unul dintre loturi a fost înființat pe un teren erodat, unde s-au dovedit a fi eficiente îngrășămintele verzi, care îmbunătățesc structura solului, reduc eroziunea, în cazul în care sunt semănate o perioadă mai lungă de timp. Plus, se mărește cantitatea de materie organică din sol”, a adăugat Igor Afteniuc.

Recent, îngrășămintele verzi obținute pe loturile reînsămânțate au fost încorporate în sol. Cultivate sistematic, acestea asigură multiple avantaje, iar în curând vom reveni cu date actualizate din teren.

În cadrul proiectului implementat de MOVCA au fost instruiți mai mulți fermieri, iar o parte din aceștia vor încerca să cultive îngrășăminte verzi pe propriile terenuri.

‹ adv ›

Loturile au fost înființate la unul din membrii Asociației MOVCA – G.Ț. „Rotaru Lucia”. De la bun început, fermierul a fost instruit, ca să asigure transferul de cunoștințe către locuitorii satului și alte persoane interesate.

Activitățile sunt realizate în cadrul proiectului „Îmbunătățirea potențialului comunităților locale de adaptare la schimbările climatice”, implementat de MOVCA, în cadrul programului de Granturi Mici (PGM) „Cetățeni activi pentru protecția mediului”.

Conținutul acesteia intră în responsabilitatea beneficiarului și nu reflectă în mod necesar poziția oficială a implementatorului sau donatorului. PGM este gestionat de AO EcoContact cu suportul financiar al Guvernului Suediei, în baza acordului semnat cu Agenția de Dezvoltare Internațională a Suediei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii