‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDeficit de cartof pe piața Federației Ruse. Prețul acestuia ar putea crește considerabil

Deficit de cartof pe piața Federației Ruse. Prețul acestuia ar putea crește considerabil

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Din cauza condițiilor climatice, dar și a situației pandemice din lume, Rusia a înregistrat, în acest an, un deficit de cartof, principala legumă crescută de agricultori și una din cele mai consumate, de populația țării. Anunțul a fost făcut de autoritățile din Rusia, citate de kazakh-zerno.net.

Potrivit sursei mai sus menționate, populația a fost anunțată că anul acesta, unul dintre cele mai importante produse alimentare – cartoful – va crește în preț. Majorarea este prevăzută din toamnă.

Motivul este pandemia coronavirusului, precum și condițiile meteorologice nefavorabile, care i-a făcut pe fermieri să nu poată pune la timp cartofii în pământ. Totodată, în anul curent, a existat o secetă în acele regiuni în care se practică, cel  mai mult, cultivarea cartofului. Este vorba de Stavropol, în Altai, în Ural, în regiunea Kostroma, în Siberia, câmpurile au suferit în mod deosebit de rău. Prin urmare, cultivatorii de cartofi au un deficit de recoltă.

Cu toate acestea, fermierii dau asigurări populației că nu vor exista falimente puternice, deși va fi cu mult mai puțină producție comparativ cu anul precedent. Iar dacă va fi nevoie, vor importa cartofi.

Potrivit ministerului Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, în ultimii cinci ani Republica Moldova nu a exportat niciun kilogram de cartof peste hotarele țării. Iar acest lucru este cauzat, în mare parte, de importurilor masive de cartofi pe piața locală, pentru a asigura necesitățile de consum intern al țării.

Un record de export la cartofi a fost atins în anul 2011. Atunci, țara noastră a exportat în jur de 25 de mii de tone, în valoare totală de 5,2 milioane de dolari. Aceasta fiind cea mai mare cantitate vândută în afara țării în ultimii 10 ani. Atunci, cele mai mari exporturi s-au făcut în Rusia, unde în primele 7 luni ale anului 2011 au fost livrate circa 24,8 mii tone de cartofi, adică 98% din exportul total. Acest fapt s-a explicat prin seceta din anul 2010 ce a afectat Rusia, la fel ca și în acest an, și a fost nevoită să-şi asigure consumul intern prin importuri masive.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›