Diminuarea TVA în agricultură și eliminarea impozitării duble a dividendelor. Ce prevede politica fiscală pentru anul 2021

Diminuarea TVA în agricultură și eliminarea impozitării duble a dividendelor. Acestea sunt două dintre propunerile pe care Ministerul Finanțelor le-a inclus în proiectul politicii fiscale pentru anul 2021, a anunțat premierul Ion Chicu.

„Săptămâna aceasta Ministerul Finanțelor, Guvernul a remis spre consultare politica fiscală pentru anul 2021. Sunt mai multe propuneri care vin să acorde susțintere suplimentară domeniului economic. Includem pentru anul viitor diminuarea TVA pentru fertilizanți, îngrășăminte și alte elemente pentru agricultură. Respectiv, vom avea o cotă de 12% atât pentru producția agricolă primară, cât și pentru fertilizanți și materialele care se utilizează în agricultură. Considerăm că acesta este un pas spre echilibrarea cotelor TVA, eliminarea unor probleme pe care le avem pe lanțul valoric producere agricolă - prelucrare - zootehnie etc.”, a subliniat prim-ministrul.

Menționăm că la moment, taxa pe valoarea adăugată în agricultură este de 8%, însă aceasta se ridică la 20% atunci când producția agricolă este furnizată într-o altă formă.

„Un moment foarte important este eliminarea impozitării duble a dividendelor. Tot mediul de afaceri cunoaște această problemă, când dividendele se impozitează de fiecare dată când sunt achitate”, a mai adăugat Ion Chicu.

Totodată, Guvernul propune eliminarea taxei rutiere, cu includerea ei în prețul accizului. Astfel, posesorii de unități de transport ar urma să plătească pentru folosirea drumurilor în măsura în care le folosesc, a precizat șeful Guvernului.

„Mai sunt și alte elemente. Acum au fost lansate consultările cu mediul de afaceri, suntem gata să examinăm și alte propuneri”, a mai adăugat Ion Chicu.


Pub