Scrisoare deschisă către Președintele RM, Prim-ministrul RM, Procurorul general, Președintelui și acționarilor Moldova Agroindbank SA

Fondatorii, conducerea și colectivul fabricii de conserve din comuna Budești sunt nevoiți să ceară să acordați atenție acțiunilor oficialilor guvernamentali și a reprezentanților unor întreprinderi comerciale, care au dus la închiderea unei fabrici funcționale.

Foto: Poză-simbol

Procurorului general al Republicii Moldova, d-lui Alexandr Stoianoglo

Președintelui Republicii Moldova, d-lui Igor Dodon

Prim-ministrului Republicii Moldova, d-lui Ion Chicu

Președintelui BC Moldova Agroindbank SA, d-lui Serghei Cebotari

Acționarilor BC Moldova Agroindbank SA

Scrisoare deschisă

Fondatorii, conducerea și colectivul fabricii de conserve din comuna Budești sunt nevoiți să ceară să acordați atenție acțiunilor oficialilor guvernamentali și a reprezentanților unor întreprinderi comerciale, care au dus la închiderea unei fabric funcționale.

În Moldova au rămas doar cinci fabrici de conserve, în timp ce în anii 1990 erau 26 în toată țara. În prezent, activitatea uneia dintre cele cinci fabrici care funcționează - Fabrica de conserve din satul Budești - a fost oprită de lichidatorul companiei FORTUNA PLUS, Maxim Timoșin și conducerea IVARO SRL.

La sezon, care durează 6 luni pe an, la fabrică lucrează peste 120 de oameni din șase localități: Budești, Bălțata, Sagaidac, Cimișeni, Izbiște, Ustie, care acum au rămas fără locuri de muncă. De facto, pentru aceste sate, fabrica are importanță enormă.

Zilnic, fabrica producea 120-150 de mii de conserve în sumă totală de 0,8 milioane de lei – este suma pierderilor financiare ale fabricii, estimate pentru fiecare zi. Ca urmare, înregistrează pierderi producătorii din Moldova de ambalaj, dar în primul rând – producătorii agricoli, care și așa au avut de suferit din cauza secetei severe din această vară. Aceștia nu vor mai fi în stare să vândă fabricii, în baza acordurilor de colaborare de mulți ani, producția pe care au reușit să o crească într-un an de criză cumplită. Pierderi au și transportatorii, și întreprinderile care cumpără producția din conserve și care era livrată, în mare parte, la export. Pierderi înregistrează și bugetul de stat al Moldovei, inclusiv în ceea ce ține de intrările de valută din export.

Compania IVARO a primit sub formă de cesiune (cedarea dreptului de a revendica datoria) de la MOLDOVA AGROINDBANK a datoriei fabricii de conserve în mărime de 8 milioane de lei. Acest lucru nu face deocamdată compania IVARO proprietar al activelor fabricii, dar a permis, cu ajutorul lichidatorului Maxim Timoșin, prin decizia judecătoriei Criuleni, să interzică accesul la fabrică atât pentru conducere, cât și pentru angajații întreprinderii. Cât timp dosarul se examinează la Curtea de Apel Chișinău, conducerea și angajații companiei IVARO distrug procesul de producție și lanțurile de afaceri ale fabricii, ceea ce va duce la închiderea definitivă a acesteia.

Ne adresăm către d-l procuror general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, cu rugămintea să fie făcută lumină în legalitatea procedurilor și operațiunilor care au urmat și în urma cărora compania IVARO a primit de la MOLDOVA AGROINDBANK dreptul de cesiune (a obținut datoria fabricii) în sumă de 8 milioane de lei chiar în primele săptămâni după încheierea stării de urgență în țară. De asemenea, rugăm să fie analizate din punct de vedere al legalității acțiunile lichidatorului firmei FORTUNA PLUS, Maxim Timoșin, din cauza cărora activitatea fabricii a fost sistată în plin sezon.

Persoana juridică ce deține fabrica din comuna Budești este FPC FORTUNA PLUS SRL. Fabrica a fost creată în 1999 de la zero, pe teritoriul fostei rampe de depozitare a gunoiului.

Subliniem: nu este vorba despre o veche întreprindere sovietică și nici despre investiții străine. Fabrica a fost construită din contul investițiilor locale, de la zero. Pe parcursul a 20 de ani, în această întreprindere au fost investite peste 50 de milioane de lei de bani locali și tot ce se câștiga, era investit în dezvoltarea fabricii. Mult timp, principala piață de desfacere a producției din conserve a fost Federația Rusă. Iată de ce, după embargoul introdus de Rusia în 2014, fabrica, peste un timp, a fost nevoită să intre în faliment.

La acel moment, întreprinderea avea o datorie față de MOLDOVA AGROINDBANK și care timp de două decenii a fost partener financiar al fabricii. Conducerea MOLDOVA AGROINDBANK, înțelegând situația și necesitatea păstrării unei întreprinderi viabile în economia țării, a transmis toate activele întreprinderii aflate în proces de lichidare, FORTUNA PLUS, în arendă unei noi companii — CONSERV GRUP SRL. Respectiv, colectivul precedent a avut posibilitatea să revină la fabrică, să reia activitatea acesteia și să plătească firmei FORTUNA PLUS plata de arendă pentru utilizarea activelor. La rândul său, FORTUNA PLUS trebuia să stingă datoria față de MOLDOVA AGROINDBANK.

Această colaborare în privința arendei a durat mai mult de cinci ani. În toată această perioadă fabrica a activat, asigurând locuri de muncă și venituri la buget. Doar în anul 2019, chiriașul fabricii, compania CONSERV GRUP, a asigurat o cifră de afaceri a întreprinderii de 13 milioane de lei, plătind la timp remunerația muncii a peste 120 de angajați și alocând la buget în jur de 1,5 milioane de lei sub formă de impozite. Prin accesarea noilor piețe de desfacere, compania CONSERV GRUP își consolida și propria situație financiară, ceea ce i-a permisă să inițieze negocieri cu MOLDOVA AGROINDBANK privind achitarea datoriei întreprinderii aflate în proces de lichidare, FORTUNA PLUS, față de bancă în schimbul cumpărării activelor rămase.

La începutul anului 2020, MOLDOVA AGROINDBANK a decis să vândă compania în proces de lichidare FORTUNA PLUS și a scos-o la licitație, care urma să fie organizată pe 25 martie 2020. Însă, din cauza carantinei legată de pandemia COVID-19, prin decizia lichidatorului FORTUNA PLUS, Maxim Timoșin, conform deciziei guvernului nr.7 din 13 martie 2020 privind instituirea stării de urgență în perioada 17 martie – 15 mai 2020, licitația a fost anulată.

Compania CONSERV GRUP, care timp de cinci ani a fost chiriașul fabricii de conserve din Budești, păstrând profilul întreprinderii, locurile de muncă și onorându-și toate angajamentele față de angajați, stat, furnizori și parteneri, în repetate rânduri a exprimat interesul pentru cumpărarea FORTUNA PLUS sau a datoriilor acesteia, pentru continuarea activității fabricii și dezvoltării acesteia. În perioada stării de urgență, CONSERV GRUP, în persoana fondatului Ilia Vainrub, s-a adresat către șeful al departamentului pentru împrumuturile cu probleme de la MOLDOVA AGROINDBANK, Leonid Bejenari, cu rugămintea de a încheia un acord de reglementare a datoriilor FORTUNA PLUS față de bancă. Leonid Bejenari nu l-a primit pe Ilia Vainrub, care din cauza vârstei (76 de ani), face parte din grupul de risc în cazul COVID-19, cu trimitere la condițiile stării de urgență, care interzis vârstnicilor să iasă din casă fără necesitate. Totuși, Leonid Bejenari i-a dat asigurări lui Ilia Vainrub că toate întrebările vor putea fi soluționate după anularea stării de urgență.

După încheierea stării de urgență, unul dintre partenerii fabricii, compania DETA SA, care mulți ani a colaborat cu fabrica de conserve din Budești, a trimis la MOLDOVA AGROINDBANK o scrisoare prin care a exprimat disponibilitatea de a cumpăra datoriile FORTUNA PLUS cu 8 milioane de lei – suma cerută de bancă. Scrisoarea a fost înregistrată la bancă pe 30 mai 2020.

Un alt partener al fabricii de conserve din satul Budești, compania PALATUL SARBATORII, dorind să susțină întreprinderea și colectivul, să păstreze activitatea de profil a fabricii, a oferit MOLDOVA AGROINDBANK pentru datoriile FORTUNA PLUS puțin mai mult decât a cerut banca - 8,2 milioane de lei. Scrisoarea a fost înregistrată la bancă pe 1 iunie 2020.

Cu toate acestea, ignorând cererea pentru datoriile FORTUNA PLUS, ignorând posibilitatea desfășurării unei licitații pentru a primi cel mai bun preț, ignorând interesele acționarilor MOLDOVA AGROINDBANK privind obținerea unor venituri suplimentare, ignorând riscurile de imagine pentru bancă, persoanele responsabile din MOLDOVA AGROINDBANK încheie pe 2 iunie 2020, fără concurs, un acord cu compania IVARO. Între aceste persoane juridice a fost semnat un acord de cesionare, prin care MOLDOVA AGROINDBANK a transmis datoria FORTUNA PLUS companiei IVARO contra sumei de 8 milioane de lei. Acest lucru înseamnă că tranzacția a fost pregătită în perioada stării de urgență, când MOLDOVA AGROINDBANK, în persoana lui Leonid Bejenari, invocând COVID-19, a refuzat să negocieze cu Ilia Vainrub.

În țara noastră, planurile și interesele cuiva rareori sunt secrete. Potrivit informației de care dispunem, compania IVARO, care deține o fabrică de bere în Cahul, planifică să intre în drepturile de proprietate asupra activelor FORTUNA PLUS, să arunce strungurile și echipamentele la fier vechi, iar în halele de producție să amenajeze depozite pentru promovarea berii sale în Chișinău, în regiunile de centru și nord ale țării.

Compania IVARO nu poate păstra nici juridic, nici fizic activitatea de profil a fabricii. Fabricarea producției de conserve este imposibilă fără stații de epurare, iar stația de epurare din satul Budești a fost construită și aparține CONSERV GRUP. De asemenea, în proprietatea CONSERV GRUP mai sunt echipamentele specializate, fără de care este imposibilă activitatea fabricii de conserve, de exemplu, plase de autoclavă, care costă în jur de 1,5 milioane de lei.

O fabrică de conservă este o întreprindere extrem de necesară pentru țară, dar include procese de producție complicate. Pentru asigurarea cu materii prime, compania CONSERV GRUP a luat în arendă peste 550 de ha de terenuri agricole pe care se cultivă producție agricolă ce permite fabricarea a aproximativ 20 de tipuri de conserve din legume.

Din acest motiv, pentru orice proprietar nou, care nu este legat de cultivarea și prelucrarea producției agricole, este mai simplu și convenabil din perspectiva de recuperare a ”investițiilor” în termen scurt să vândă echipamentul la fier vechi, iar spațiile fabricii să fie date în chirie sub formă de depozite.

Angajații companiei IVARO nu-și ascund intențiile și deschis discută despre reparația acoperișului la depozit pentru viitoarea păstrare a berii, sună pe la companiile specializate și le propun deșeuri de metale de la fabrica de conserve din Budești. Respectiv, intențiile IVARO sunt foarte clare.

Dar în urma acțiunilor lichidatorului FORTUNA PLUS, Maxim Timoșin și ale companiei IVARO, încă o fabrică de conserve din Moldova va fi închisă, iar aceasta formează valoare adăugată pe teritoriul Moldovei și asigură venit sub formă de valută de la exporturi. Peste 120 de oameni vor rămâne fără locuri de muncă. Producătorii agricoli vor rămâne fără un cumpărător de încredere. Furnizorii din Moldova de ambalaje vor pierde un client important. De pe rafturile magazinelor din România, Ucraina, Rusia, Țărilor Baltice, Germaniei, unde se exporta producția de conserve din Budești, vor dispărea aceste produse ”Fabricate în Moldova”.

Acum, pe câmpuri putrezesc 3000 de tone de roșii crescute pentru prelucrare la această fabrică, a căror valoare totală este 9 milioane de lei (3 lei pentru 1 kg); au fost cumpărate borcane și capace pentru conservarea acestor tomate în sumă de 800 mii de lei. Pierderi înregistrează nu doar producătorul, dar și clienții de producție de conserve, care l-au finanțat în avans. De asemenea, pe teritoriul fabricii se află și active care nu aparțin FORTUNA PLUS, dar în lipsa accesului pe teritoriul fabricii, procedură inițiată de Maxim Timoșin și compania IVARO, proprietarii acestor active nu sunt siguri că ele sunt intacte.

Ne adresăm conducerii țării: stimate domnule președinte Igor Dodon, stimate domnule prim-ministru Ion Chicu, vă rugăm să acordați atenție situației care se creează la fabrica de conserve din satul Budești, cât nu e târziu și încă mai poate fi reluată activitatea unei întreprinderi viabile, orientate la export.

Stimate procuror general al Republicii Moldova, domnule Alexandr Stoianoglo, vă rugăm să verificați legalitatea deciziilor lichidatorului FORTUNA PLUS, Maxim Timoșin, din cauza cărora, în plin sezon, a fost oprită activitatea fabricii de conserve. Vă mai rugăm să verificați legalitatea și transparența procedurilor și tranzacțiilor dintre MOLDOVA AGROINDBANK și compania IVARO.

Stimate președinte al MOLDOVA AGROINDBANK, d-le Serghei Cebotari, vă rugăm să atrageți atenția faptului de ce o persoană a lipsit banca de un venit de cel puțin 200 de mii de lei și a pregătit tranzacția în perioada stării de urgență?

Stimați acționari ai MOLDOVA AGROINDBANK, atrageți atenția la acțiunile angajaților băncii care vă aparține, care afectează reputația instituției financiare și devalorizează activele dvs.

În momentul de față, angajații companiei IVARO, prin decizia judecătoriei Criuleni din 9 septembrie 2020, au blocat fabrica și nu permit nimănui să lucreze. Am contestat această decizie la Curtea de Apel, dar procedura durează săptămâni. În această perioadă, utilajele fabricii și producția finită de conserve de la depozite pot fi delapidate.

În cazul în care Curtea de Apel va accepta suspendarea deciziei judecătoriei Criuleni până la examinarea finală a dosarului și colectivului îi va fi permis să revină la fabrică, vom depune toate eforturile ca să reluăm activitatea întreprinderii. În mijlocul unui sezon agricol foarte dificil pentru toți, vom fi gata să ne onorăm angajamentele față de furnizorii de ambalaj și de livrare a conservelor. Acest lucru va permite menținerea achitării la timp a salariilor pentru angajați și efectuarea tuturor plăților necesare la bugetul de stat.

În 2020, din cauza secetei severe, toți și-au amintit că în Moldova a existat cândva o vastă rețea de sisteme de irigare și care în anii 1990 a fost distrusă, iar echipamentele au ajuns la fier vechi. Dacă autoritățile nu ar fi permis atunci distrugerea sistemelor de irigare, în acest an și nu doar, ar fi posibil de salvat cea mai mare parte a recoltei.

Astăzi există posibilitatea de a face lumină în situația creată la fabrica de conserve din Budești și de neadmitere a utilajele sale să fie tăiate la fier vechi, de păstrare a locurilor de muncă și a valorii adăugate în țară. La fel, există posibilitate de a afla ce se întâmplă, de fapt, în țară, când întreprinderi funcționale sunt distruse.

Cu respect, Ilia VAINRUB, Fondatorul fabricii de conserve din satul Budești, cavaler al Ordinului Republicii și Ordinului de Onoare Republicii Moldova pentru merite în dezvoltarea producției în agricultură.

Alexei TERNOVIȚCHI, Administrator CONSERV GRUP SRL


Pub