ADEPT: Câte secții de votare și în ce țări ar putea fi deschise pentru scrutinul prezidențial

Câte o secție de votare pentru scrutinul prezidențial urmează a fi deschisă în 18 țări, iar două sau mai multe în alte 15, potrivit unei note analitice privind locațiile și numărul estimativ al secțiilor de votare peste hotarele țării pentru 42 de state, publicată de Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”. La baza cercetării a stat metodologia elaborată în mai 2020 de către Asociația Promo-LEX și au fost utilizate ultimele date oficiale privind trei criterii.

Foto: UNIMEDIA

Astfel, potrivit analizei în 18 țări, unde există și misiune diplomatică, urmează a fi deschise câte o secție de votare. Este vorba despre Republica Austria, Republica Azerbaidjan, Republica Belarus, Republica Bulgară, Republica Cehă, Republica Populară Chineză, Republica Elenă, Confederaţia Elveţiană, Emiratele Arabe Unite, Republica Estonia, Japonia, Republica Letonia, Republica Lituania, Regatul Ţărilor de Jos (Olanda), Statul Qatar, Regatul Suediei, Ungaria și Republica Turcia. În Turcia, cel mai probabil că vor putea deschise două secții de votare, deoarece există atât o ambasadă în Ankara, cât și un consulat general în Istanbul.

În alte 15 țări urmează a fi deschide două sau mai multe secții de votare și anume în Belgia, Ucraina, Statul Israel, Polonia, Portugalia, Spania, Irlanda, Canada, Franța , Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, România, Germania, Federația Rusă și Italia.

În Croația, Georgia, Finlanda și Principatul Monaco probabil nu vor fi deschide secții de votare, iar în Norvegia, Danemarca, Luxemburg și Cipru, țări în care anterior nu au fost deschise secții de votare, anul acesta ar putea fi deschise.

Totodată, pe 11 septembrie 2020 Comisia Electorală Centrală a expediat în adresa Ministerului afacerilor externe și integrării europene(MAEIE) propunerile cu privire la organizarea a 202 secții de votare în 36 de țări, deși devizul de cheltuieli al instituției pentru anul 2020 prevede activitatea a 150 de birouri electorale ale secțiilor de votare din străinătate.


Pub