(video) Igor Dodon a rostit un discurs la ONU: „În viitorul nostru comun nimeni nu va fi lăsat în umbră, dreptul internațional va fi respectat și dezvoltat continuu”

Șeful statului Igor Dodon a rostit un discurs, în format online, în cadrul celei de-a 75-a Adunare Generală a Organizației Națiunilor Unite, consacrată jubileului acestei organizații globale. Președintele a declarat că Republica Moldova sprijină plenar efortul colectiv de realizare a obiectivelor transpuse în Declarația aniversară a Adunării Generale și își asumă angajamentul să contribuie la răspunsul comun asupra sfidărilor majore cu care se confruntă ONU și comunitatea internațională.

„Cea de-a 75-a aniversare a Organizației Națiunilor Unite, umbrită de efectele pandemiei Covid-19, constituie prilejul oportun oferit șefilor de stat și de guvern de a conștientiza lacunele din trecut și de a conveni asupra cooperării constructive în viitor. Este un an în care multilateralismul a devenit mai relevant ca niciodată, iar necesitatea revigorării acestuia, imperativă.

ONU este singura platformă politică globală de dialog și cooperare. Este vocea consolidată a umanității, iar cei trei piloni – pacea și securitatea, drepturile omului și dezvoltarea – au rezistat în timp, reconfirmându-și, astfel, importanța”, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului a mai menționat că Declarația de celebrare a celei de-a 75-a Aniversări a ONU reprezintă produsul discuției cu membrii societăților noastre și este rezultatul unor negocieri între state.

”Cu toții am agreat o foaie de parcurs ambițioasă pentru viitorul nostru comun. Un viitor care înseamnă o planetă protejată la modul propriu, nu doar declarativ. Unul în care pacea va constitui valoarea supremă, conflictele fiind prevenite, eventual soluționate în faza lor inițială. În viitorul nostru comun nimeni nu va fi lăsat în umbră, dreptul internațional va fi respectat și dezvoltat continuu, iar instituțiile naționale de guvernare vor avea încrederea deplină a cetățenilor”, a menționat șeful statului.

Igor Dodon a subliniat că anul 2020 va rămâne în istoria omenirii ca unul al consolidării efortului comun de depășire a provocărilor globale.


Pub