21 septembrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 200 cazuri noi de infectare și nouă decese

oms moldova

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Un medic chirurg de la spitalul pentru copii „V. Ignatenco”, răpus de COVID-19

  • Medicul chirurg Iurie Solomon care activa în cadrul Spitalului Clinic Municipal pentru Copii „V. Ignatenco” a fost răpus de COVID-19. Despre aceasta au comunicat reprezentanții instituției.„O pierdere enormă pentru familie și colegi! Prematur ne-a părăsit un Coleg, un Prieten, un Om Deosebit! Medicul Chirurg – Iurie Solomon – salvând pe alții – a fost răpus de COVID-19. Mereu a fost activ, pozitiv și săritor la nevoie – anume așa cum și trebuie să fie un Doctor adevărat! Anume așa și va rămâne în inimele noastre – tânăr, frumos și cu zâmbet pe față. Administrația și întregul colectiv IMSP SCMC V. Ignatenco exprimă sincere condoleanțe familiei îndurerate”, se arată în mesajul instituției. Acesta este al 35-lea caz de deces în rândul lucrătorilor medicali de la începutul pandemiei.

Doctorul habilitat în științe medicale Alexei Sofroni a decedat din cauza complicațiilor post-COVID

  • MSMPS a anunțat despre decesul lui Alexei Sofroni în vârstă de 77 ani, doctor habilitat în științe medicale, disciplina de gastroenterologie, Departamentul Medicina Internă, USMF. Alexei Sofroni a decedat urmare a complicațiilor post-COVID-19,  rezultatul ultimului test fiind negativ,  la data de 15 septembrie. Acesta urma tratament  în cadrul Spitalului Clinic Republican, fiind internat la data de 25 august. „Dumnezeu să-l odihnească în pace”, se arată în mesajul ministerului.

Fără secții de votare în grădinițe și căminele studențești

  • Guvernul nu va admite deschiderea secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale în grădinițe și căminele studențești, a anunțat astăzi premierul Ion Chicu, după ședința tradițională cu șeful statului Igor Dodon și președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi. „Cu siguranță nu permitem petrecerea alegerilor în incinta grădinițelor. Doar în Chișinău sunt 32 de birouri electorale amplasate în grădinițe. CEC și autoritățile statului identifică alte spații pentru aceste birouri electorale. De asemenea nu se va permite petrecerea alegerilor în caminele studențești”, a spus Ion Chicu. Totodată, premierul a menționat că se va permite deschiderea secțiilor de vot în școli, dar după aceasta ele o să fie dezinfectate, iar copiii vor avea vacanță.

Alerte de călătorie COVID-19

  • Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a informat cetățenii Republicii Moldova?? despre actualizarea alertelor de călătorie pentru mai multe state (conform situației din data de 18 septembrie 2020). Informația exhaustivă poate fi accesată pe site-ul ministerului www.mfa.gov.md (banner: Alerte de călătorie COVID-19) sau pe adresa directă:  bit.ly/2EenBv9. Modificările de la ultima actualizare privind condițiile de călătorie sunt reflectate la fiecare țară cu text roșu. Sunt vizate: Grecia, Spania, Israel.

Expert: Am înregistrat săptămâna cu maxima cazurilor noi și maxima deceselor

  • Expertul economic de la IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță constată că în săptămâna care a trecut Republica Moldova a înregistrat 3 618 cazuri noi de COVID-19. Record absolut de la începutul măsurărilor. „Suntem a 5-a săptămână consecutiv cu peste 3 mii de cazuri noi înregistrate săptămânal”, a menționat expertul.  Potrivit lui, tot săptămâna trecută am înregistrat un „record” și la numărul de decese provocate de COVID-19, care a ajuns la 80 cazuri. Recordul precedent a fost înregistrat tot în această lună în prima săptămână, când am avut 71 de cazuri de deces. Precizăm că sâmbătă, Republica Moldova a înregistrat 688 cazuri noi de infectare, aceasta după ce vineri numărul cazurilor noi ajunsese la 665.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.