Trei știri bune: atlasul agriculturii ecologice, bicicliștii în acțiune și o nouă ediție #HospiceBikeTour2020

A fost lansat Atlasul agriculturii ecologice

În Republica Moldova a fost elaborat pentru prima oară un atlas al agriculturii ecologice. În document găsești producătorii certificați de produse agricole organice din Moldova. Atlasul conține informații despre fiecare producător certificat ECO, suprafața deținută, cultura care a fost crescută, autoritatea care a emis certificatul ECO. Totodată, sunt publicate date despre procesatori și producătorii de produse agricole procesate ECO. Platforma a fost creată de Asociația Obștească „Ecovisio”, cu sprijinul Programului de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu (GEF), implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Harta este disponibilă online. În Republica Moldova, acum activează 151 de producători agricoli care dețin certificate ECO pentru circa 50 de culturi agricole. Suprafața cultivată cu culturi agricole ecologice se estimează la circa 26 mii de hectare.

„Săptămâna europeană a mobilității”: bicicliștii și-au dat întâlnire în centrul capitalei

În cadrul inițiativei „Săptămâna europeană a mobilității” (European Mobility Week), ecologiștii și bicicliștii au organizat duminică, 20 septembrie, în centrul capitalei două evenimente: „BICICLETA – mentenanță și lifehack-uri” și „The Fancy Women Bike Ride Chisinau”. În cadrul primului eveniment, amatorii și pasionații de mers cu bicicleta și-au dat întâlnire în fața Bibliotecii Naționale, unde au discutat subiecte de interes comun. „Cum îngrijim bicicleta?”, „ce facem dacă ne cade lanțul?” sau „cum rezolvăm pana la bicicletă?”. Acestea sunt doar unele dintre subiecte despre care au discutat amatorii transportului alternativ. Mai mult, unele acțiuni au fost făcute împreună. Cei care s-au adunat au văzut cum se schimbă camera, cum se pune lanțul sau cum se ajustează înălțimea șeii. Evenimentul a fost organizat de EcoVisio și activEco.

În cadrul celui de-al doilea eveniment, The Fancy Women Bike Ride Chisinau, biciclistele s-au îmbrăcat fancy, au dat stil bicicletei și au circulat prin centru capitalei. „Prin organizarea evenimentului The Fancy Women Bike Ride Chisinau cerem orașului să creeze un spațiu primitor pentru ca femeile să circule cu bicicleta și să interacționeze cu orașul într-un mod cu totul nou. Merităm modalități sigure de a merge cu bicicleta”, au menționat ele. Precizăm că municipalitatea a decis ca duminică, 20 septembrie, strada 31 August 1989, în perimetrul str. Serghei Lazo – str. Vasile Alecsandri, să fie utilizată exclusiv pentru pietoni.

#HospiceBikeTour2020: 23 de participanți vor parcurge 200 km pentru susținerea misiunii Hospices of Hope în Moldova

În perioada 25-27 septembrie va avea ediția specială națională #HospiceBikeTour2020, care face parte din campania #theGreatHospiceChallenge organizată la nivel internațional de către Hospices of Hope. La #HospiceBikeTour2020  s-au înscris 23 de super participanți. Aceștia vor parcurge aproximativ 200 km în două zile pe traseul Chisinău-Orhei-Rezina-Soroca. Ei își propun să colecteze 2000 lei fiecare pentru susținerea misiunii Hospices of Hope în Moldova.

Fondurile colectate în urma evenimentului sunt utilizate pentru menținerea serviciilor de îngrijire paliativă oferite gratuit persoanelor care suferă de cancer sau alte maladii în stadiu avansat sau terminal din raioanele Orhei, Soroca, Taraclia, Cahul, Ocnița.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.