FinCenFiles: transferuri de trilioane, luate la ochi de autoritățile SUA. Moldova figurează în documente

O arhivă întreagă de tranzacții care au fost în vizorul unei importante instituții americane s-a scurs în presă. Investigația, publicată de către Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație și Buzzfeed News a identificat cel puțin 2000 de miliarde de dolari în tranzacții suspecte între 2000 și 2017, dintre care 514 miliarde de dolari se referă la JPMorgan Bank și 1,3 trilioane de dolari la Deutsche Bank. Aceste rapoarte de activitate suspectă, totuși, doar ridică îndoieli cu privire la originea fondurilor, dar nu constituie neapărat dovezi de fraudă.

În arhiva ajunsă pe adresa jurnaliștilor sunt în mare parte peste 2000 de rapoarte ce indică activități suspicioase. Scurgerea arată mai multe informații despre modurile utilizate în spălarea banilor și cum anumiți oameni de afaceri aflați pe liste de sancțiuni internaționale, reușeau să transfere sume importante de bani în vest. 

Definiții folosite

Scurgerea de date este denumită #FinCEN Files. FinCEN este abrevierea Agenției SUA „Rețeaua de Combatere a Infracționalității Financiare”. Instituția, fondată în aprilie 1990, are ca misiune să protejeze sistemul financiar internațional de utilizare ilicită, să combată spălarea de bani și să promoveze în general securitatea națională. Motto-ul acesteia este „urmărește banii” și realizează anual mai multe rapoarte destinate organelor de investigație din domeniul fraudelor bancare la nivel mondial. 

Al doilea termen utilizat pe larg la acest subiect este „SAR”. Abrevierea pentru „Suspicious Activity Report” înseamnă rapoarte de activitate suspectă. Acestea sunt niște note ale organizației despre anumite tranzacții care au avut loc. În presa internațională prin urmare a ajuns o serie de rapoarte despre tranzacții care „au fost luate la ochi” din varii motive de autoritățile americane. 

De exemplu, motiv de „luare la ochi” a unei tranzacții putea fi folosirea unei companii cu notorietate îndoielnică, o sursă de bani îndoielnică, o țară cu probleme instituționale. Deci, orice ar necesita o investigație suplimentară. Bineînțeles, nu toate tranzacțiile pentru care s-au făcut rapoarte sunt cu activitate criminală.  

Descoperirile făcute de jurnaliști

Jurnaliștii au scris în mare parte despre aceste subiecte: 

– HSBC, o bancă importantă britanică a permis transferarea a milioane de dolari provenite din fraude în întreaga lume, chiar și după ce au aflat de la investigatorii americani despre asta. 

– JP Morgan a permis trecerea a 1 miliard de dolari printr-un cont din Londra, fără a ști cine îl deține. Ulterior, banca a descoperit că ar fi aparținut unui lider al mafiei căutat de FBI. 

– Un asociat al lui Vladimir Putin, aflat pe listele de sancțiuni ale occidentului, a folosit Barclays Bank din Londra pentru a evita sancțiunile. Cu banii transferați acesta a cumpărat diverse opere de artă. 

– Deutsche Bank a făcut tranzacții din banii spălați ai unor organizații criminale, inclusiv teroriste și ai traficanților de droguri. 

Cum apare Moldova? 

Potrivit rise.md, cea mai mare sumă de bani din documentul confidențial este legată de compania – Metalforum LP. În 2013-2015, aceasta a făcut 797 de tranzacții, pompând prin conturi 168,7 milioane de dolari.

Metalforum LP a fost înregistrată în Marea Britanie pe 30 ianuarie 2012, perioadă în care începuseră procesul de preluare a celor trei bănci din Moldova.

Potrivit sentinței de condamnare a fostului prim-ministru Vlad Filat, trimis după gratii în urma unui denunț făcut de Ilan Șor, Metalforum LP avea conturi deschise la banca letonă Privatbank și era gestionată de Șor. Astfel, de pe conturile acestei companii, suma de 150 de mii de euro și-a pierdut urma, trecând prin mai multe firme, până a ajuns la Vlad Filat. Acesta fiind doar unul din episoadele care l-a implicat pe Filat în „mita de la Șor”.

O altă companie implicată este Drensler LLP,  creată în 2006 de două societăți dubioase din paradisul fiscal BVI (Ireland & Overseas Acquisitions Ltd și Milltown Corporate Services Ltd) și dizolvată în 2014.

Plățile au fost procesate de următoarele bănci: Banca de Economii a Moldovei, Moldindconbank, Energbank, AS Privatbank, Ameriabank, și ABN AMRO Bank.

Iar beneficiarii implicați în aceste transferuri sunt mai multe companii și două persoane fizice. Una din ele este Serghei Iaralov. Iaralov este cunoscut ca un om aflat în anturajul fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc. Acesta a fost menționat în ultimul discurs al lui Vlad Filat înainte de a ajunge în pușcărie, ca fiind „autorul tuturor schemelor”. Tot el a apărut și în înregistrările dintre actualul președinte Igor Dodon și Vlad Plahotniuc din iunie 2019, și a ocupat până la plecarea PD de la guvernare funcția de vicepreședinte a Partidului Democrat. 

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare