19:00:07 28.03.2024
Stiri

Sfat de la Bucureşti pentru Maia Sandu: ​„Nu poți doar să ceri, mai trebuie și să oferi. Şi actorii diplomatici trebuie să își schimbe abordarea"

Actualitate 21.09.2020 09:00 Vizualizări3067 Autor: Ziarul National
Sfat de la Bucureşti pentru Maia Sandu: ​„Nu poți doar să ceri, mai trebuie și să oferi. Şi actorii diplomatici trebuie să își schimbe abordarea


„Alegerile prezidențiale care bat la ușă au prins opoziția extrem de fragmentată. Supărările, tensiunile și eșecurile avute de-a lungul timpului și-au spus cuvântul. Vedem deja că există candidați ai partidelor proeuropene care intră în luptă. Nu s-a reușit formarea unui „bloc” anti-Dodon, iar acest lucru va duce inevitabil la momente delicate atât în timpul campaniei, cât și după terminarea acesteia", anticipează fostul consilier prezidenţial, analistul politic de la Bucureşti, Cristian Hriţuc.

Potrivit lui Hriţuc, înlăturarea lui Igor Dodon din funcție trebuie să fie obiectivul oricărui partid proeuropean, mai ales că şeful statului a dovedit în ultimii ani „că este doar un bufon trist, care promite multe, dar nu este în stare să realizeze nimic".

„Dacă dai la o parte acțiunile de PR, nu rămâne nimic. Nici pe linia externă, nici pe cea internă. Nu a fost capabil să valorifice nici măcar relația cu Putin. În afară de poze și discursuri savuroase, moldovenii nu au simțit niciun ajutor concret de la Moscova. În plan intern, Dodon a demonstrat că poate primi „kuliokul” cu bani și cam atât. În vest, Dodon a fost imediat blocat, după ce s-a realizat că este un politician care nu respectă angajamentele făcute", menţionează analistul într-un material pe blogul său.

În opinia lui Hriţuc, acestea ar fi doar o parte dintre motivele pentru care opoziția trebuie să îl învingă pe Dodon în alegeri.

„Însă, după cum merg lucrurile în acest moment, se pare că opoziția va avea mari probleme în atingerea acestui obiectiv. Este momentul ca toți liderii opoziției să devină raționali. Nimeni nu va reuși fără un joc de echipă. Chiar dacă Maia Sandu este prima clasată, conform sondajelor, trebuie să înțeleagă că va avea nevoie de toți liderii opoziției în turul doi. Nu se poate baza doar pe faptul că electoratele partidelor de opoziție vor vota automat cu ea. Întotdeauna există orgolii la mijloc, întotdeauna există interese diferite la mijloc, există viziuni diferite, dar liderii opoziției trebuie să dea dovadă de rațiune și maturitate".

Astfel, prima care trebuie să dea semnalul în acest sens este Maia Sandu. „Ea va avea nevoie de toate voturile proeuropenilor pentru a-l învinge pe Dodon. Nu poți să le ceri celorlalți lideri: Urmați-mă că eu sunt cea mai bună. În politică nu funcționează.

Ambasadorii Germaniei și al UE ară terenul în Chișinău, merg pe la liderii partidelor proeuropene și le cer să o susțină pe Maia Sandu. Ai putea spune da, foarte bine, doar că... în politică mai trebuie să dai și ceva la schimb... Ar fi bine să înțeleagă că ei trebuie să facă o „mediere”, o armonizare a intereselor tuturor liderilor. Nu poți să îi trimiți pe aceștia forțat să susțină un om care nu pune nimic pe masă. Este nevoie și de electoratul lui Andrei Năstase, și de cel al lui Filat și de cel al lui Țîcu sau Candu. Nu contează dacă aceștia au 3 sau 10%, este nevoie de fiecare vot.

Așadar, până nu este prea târziu, opoziția are nevoie cel puțin de un pact de neagresiune pe durata campaniei, de trasarea unor linii clare, pentru a nu risca o demobilizare a electoratelor în turul II.

Înainte de toate, însă, e nevoie de o discuție rațională, matură, de găsirea unor soluții politice la care să achieseze toată lumea, iar actorii diplomatici trebuie să își schimbe abordarea. Nu poți doar să ceri, mai trebuie și să oferi", a conchis Hriţuc.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md