17:42:21 19.04.2024
Stiri

VIDEO // Nicio zi fără medalii: Igor Dodon l-a DECORAT pe „Kitaeț”, unul dintre liderii lumii INTERLOPE. „Își bate joc și de statul R. Moldova, și de fiecare cetățean”

Actualitate 21.09.2020 09:55 Vizualizări8685 Autor: Ziarul National
VIDEO // Nicio zi fără medalii: Igor Dodon l-a DECORAT pe „Kitaeț”, unul dintre liderii lumii INTERLOPE. „Își bate joc și de statul R. Moldova, și de fiecare cetățean”
Igor Dodon și Mihail Aizin, alias „Kitaeț”


Președintele Igor Dodon acordă, mai ales pe ultima sută de metri a mandatului său de șef al statului, medalii și ordine în stânga și în dreapta. Până în prezent, Dodon a semnat peste 2 040 de decrete privind decorarea mai multor persoane din diferite domenii, adică mai mult de un ordin sau o medalie pe zi în cei aproape patru ani de mandat.

Printre cei „fericiți” de Dodon cu recunoștință din partea statului se numără și Mihail Aizin, alias „Kitaeț”, personaj cunoscut pentru legăturile sale cu lumea interlopă.

„Kitaeț” a primit din mâna lui Dodon ordinul „Gloria Muncii” într-o ceremonie oficială organizată la Președinție vineri, pe 18 septembrie curent.



„Aici sunt militari, foști militari, veterani, reprezentanți ai Serviciului Vamal, ai Centrului Național Anticorupție, sunt reprezentanți, de fapt, ai celor care asigură ordinea, dreptatea în activitatea lor profesională. Vreau să vă mulțumesc pentru activitatea Dvs. de zi cu zi”, declarat Dodon de la tribună în fața câtorva zeci de oameni, printre care se afla și „Kitaeț”, în așteptarea medaliei oferite de președinte.

Potrivit lui Dodon, cei decorați au făcut „tot posibilul ca patria noastră, R. Moldova, să fie mai sigură, mai stabilă și cu un viitor mai prosper”.




Deputatul PPDA, Chiril Moțpan, fostul președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, susține că, prin asemenea gesturi, „Igor Dodon își bate joc de orice limite ale legalității, își bate joc și de statul Republica Moldova, pe care pretinde că îl conduce, și de fiecare cetățean al ei în parte”.

„Nu, nu e vorba doar de faptul că promovează interesele mafiei de la Tiraspol. Nici de faptul că a stat în spatele oferirii a două licențe firmei Șerif, imediat după căderea guvernului precedent, contribuind astfel la reluarea contrabandei cu țigări. Uluitor, dar l-a decorat cu ordinul Gloria Muncii pe Mihail Aizin, alias „Kitaeț”, cunoscut pentru legăturile sale cu lumea interlopă și pentru preluări raider ale diferitor instituții comerciale. Gloria Muncii, ordin acordat unui infractor. Igor Dodon aruncă medalii, ordine și privilegii în stânga și în dreapta, chiar mai mult decât făceau alții înaintea lui. Dar nu o face din vanitate, cum o făceau predecesorii lui, dar dintr-un calcul: vrea să obțină susținerea celor pe care îi decorează. Vrea să-i oblige la ceva drept răspuns. Poate la finanțarea campaniei lui electorale, poate, cine știe, chiar la acțiuni criminale propriu-zise împotriva opoziției”, a comentat deputatul Moțpan.

Anticorupție.md scrie că Mihail Aizin, alias „Kitaeț”, era cunoscut în anii '90 ai secolului trecut ca lider al unui grup criminal organizat și s-ar afla și în spatele unor atacuri raider.

„Mihail Aizin și fratele său, Oleg Aizin, alias Mao, s-au aflat în anii '90 la evidența poliției drept conducători ai unui grup criminal organizat, cunoscut ca „gruparea evreiască”. Mihail Aizin a fost un apropiat al lui Valeri Rotari, alias Zelionîi, un lider al lumii interlope a anilor '90, împușcat în 1999. Larisa Nefiodkina, văduva lui Rotari, a declarat într-un interviu în presă că Mihail Aizin era invitat la toate sărbătorile și evenimentele de familie. În 2004, când fostul președinte Vladimir Voronin a declarat război criminalității organizate, Mihail Aizin, pe atunci în vârstă de 39 de ani, a fost arestat. După ce a fost eliberat, acesta a plecat împreună cu fratele său în Germania și a investit banii în afaceri, inclusiv în Republica Moldova.

În prezent, Mihail Aizin este fondator sau co-fondator al mai multor întreprinderi pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv al celei care deține lanțul de supermarkete Fidesco. Aizin ar mai controla și alte afaceri, cum ar fi piața de pe strada Calea Basarabiei din Chișinău. Anterior, regretatul om de afaceri Leonid Volneanschi, fondatorul centrului comercial Elat, l-a acuzat public pe Mihail Aizin că a organizat un atac raider și l-a deposedat, în 2011, de pachetul majoritar de acțiuni, în timp ce se afla în Israel pentru o intervenție chirurgicală. De gestionarea complexului Elat se ocupă acum Simion Șpigheli, alias Sima, cunoscut ca persoană de încredere a lui Mihail Aizin”, scrie anticoruptie.md.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md