07:31:46 19.04.2024
Stiri

Igor Dodon ia DECIZII în privința alegerilor, deși și-a anunțat candidatura la PREZIDENȚIALE. Oficialul le arată din DEGET contracandidaților, prin intermediul lui Chicu: „Să nu FRAUDEZE alegerile prin insinuări că alegerile se fraudează”

Actualitate 21.09.2020 10:05 Vizualizări1897 Autor: Ziarul National
Igor Dodon ia DECIZII în privința alegerilor, deși și-a anunțat candidatura la PREZIDENȚIALE. Oficialul le arată din DEGET contracandidaților, prin intermediul lui Chicu: „Să nu FRAUDEZE alegerile prin insinuări că alegerile se fraudează”


Președintele Igor Dodon continuă să prezideze ședințele tradiționale de luni cu participarea spicherului și a premierului, deși și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale. Mai mult, șeful statului participă la luarea deciziilor privind deschiderea secțiilor de votare în R. Moldova, dar și în afară, potrivit premierului Ion Chicu.

Ion Chicu a declarat că a discutat astăzi cu Igor Dodon și cu Zinaida Greceanîi despre importanța alegerilor prezidențiale, dar și despre contracandidații lui Igor Dodon, care ar acuza „pe nedrept” Comisia Electorală Centrală (CEC) de partizanat în favoarea actualului șef al statului.

„Țara are de trecut un examen foarte serios – alegerile prezidențiale. Suntem determinați și depunem toate eforturile ca aceste alegeri să se desfășoare în mod democratic. În acest sens se alocă toate resursele. Chiar în condiții de pandemie, ne dorim ca toți cetățenii să-și poată exercita acest drept constituțional, inclusiv cei care nu se află pe teritoriul R. Moldova”, a precizat Ion Chicu.

Prim-ministrul anticipează că ar putea să nu fie deschise 2 014 secții de votare peste hotare, așa cum a anunțat CEC. „Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene se preocupă de identificarea spațiilor pentru deschiderea secțiilor de votare peste hotare. Este clar că avem o provocare majoră în legătură cu pandemia. Mai multe țări europene sunt iarăși afectate serios de acest val al pandemiei. În această situație pot apărea unele dificultăți în obținerea permisiunii de a deschide aceste birouri electorale”, a spus sursa citată.

De asemenea, prim-ministrul le-a arătat din deget partidelor de opoziție, dar și candidaților la prezidențiale care nu au fost înregistrați în cursa electorală (Andrian Candu n.r.) și celor care au criticat vehement controversata Circulară emisă de CEC, care interpretează legislația electorală, în speță chestiunile ce țin de participarea partidelor în campania electorală și finanțarea campaniei candidaților la prezidențiale.

Citește și: VIDEO // CEC a INTERZIS ca resursele financiare acumulate de partidele politice să fie transferate candidaților la PREZIDENȚIALE. Maia Sandu, către membrii CEC: „Decizia m-a lăsat MASCĂ. Așa de repede v-a pus Dodon la colț?”

Citește și: Acuzată că ar face JOCUL lui Igor Dodon, Comisia Electorală Centrală îi răspunde Maiei Sandu: „Modificarea legislației electorale, în august 2019, a fost făcută la inițiativa partidului politic care astăzi vine cu acuzații nefondate”

„Am constatat (la ședința cu participarea lui Igor Dodon și Zinaida Greceanîi n.r.) și probabil vedeți cu toții că unele forțe politice continuă atacurile asupra CEC. De aceea, eu fac un îndemn către toți acești politicieni: să nu fraudeze alegerile prin acele insinuări că alegerile se fraudează. Apropo, conducerea și membrii CEC au fost aleși anul trecut, pe parcursul verii. Deci, nu este o componență CEC aleasă acum, pentru alegerile prezidențiale. Atunci când unii politicieni ies cu insinuări, învinuiri despre fraudarea alegerilor, să aducă probe și să își dea seama la ce pot să ducă asemenea insinuări. În asemenea condiții, se cere acordarea suportului CEC, nu de a sabota și de a învinui această comisie de lucruri care nu sunt în realitate”, a precizat Chicu.

Oficialul menționează că a informat deja ambasadorii străini despre „atacurile periculoase” ale opoziției asupra CEC.

„O să-i informăm și pe observatori internaționali, care au fost invitați în număr mare de CEC. Astfel, invit concurenții electorali să-și construiască campania electorală pe idei, proiecte, dar nu vină cu învinuiri nefondate la adresa CEC”, a repetat Ion Chicu o teză lansată anterior de Igor Dodon.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md