Un deputat din Adunarea Populară UTA Găgăuzia și șase procurori au intrat în vizorul ANI

Irina Odobescu
21/09/2020
justice

Autoritatea Națională de Integritate a inițiat, în perioada 14 - 19 septembrie, controlul privind respectarea​ regimului juridic al conflictelor de interese de către un deputat din Adunarea Populară a UTA Găgăuzia. În același timp, în procedurile inspectorilor de integritate au intrat șase procurori și doi primari, pe numele cărora au fost pornite cauze contravenționale, a fost inițiat controlul averii pe numele a trei conducători de Penitenciare, iar pe numele unui acuzator din Procuratura Chișinău a fost întocmit un proces verbal de contravenție pentru depunerea tradivă a declarației de avere și interese personale.

ANI a inițiat 12 controale săptămâna trecută. Subiecții controlului averii au fost trei conducători de Penitenciare, un inspector din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, un șef de intreprindere municipală din raionul Râșcani, un consilier din Consiliul orașul Căușeni, un funcționar din cadrul APL Cricova, Chișinău. În cazul unui deputat din Adunarea Populară a UTA Găgăuzia,  a unui director de teatru național, a unui primar din raionul Cimișlia și a unui fost primar al satului Cuhureștii de Jos, raionul Florești a fost constatat conflictul de interese. 

Șase procurori din Procuratura Generală a municipiului Chișinău, Procuraturile raionale din Râșcani, Glodeni, Dondușeni și Dubăsari, dar și doi primari și un director de intreprindere municipală din raionul Râșcani au depus tardiv sau nu au depus declarațiile de avere și interese personale. În urma controalelor ANI au fost pornit nouă cauze contravenționale pe numele acestora.

În același timp, au fost întocmite 11 procese verbale cu privire la contravenție în cazul unui procuror din Procuratura municipiului Chișinău și a opt subiecți din cadrul APL Durlești, Căușeni, Sângerei, Valea Perjei din raionul Cimișlia, Cupcui, raionul Leova și Chetrosu, raionul Anenii Noi, la bază fiind nedepunerea sau depunerea tardivă a declarațiilor de avere și interese persoanale. Procese verbale cu privire la contravenție au fost întocmite și pentru nesoluționarea în termenul legal a stării de incompatibilitate. Subiecții sunt un consilier în Consiliul raional Sângerei și un consilier în Consiliul satului Chetrosu din raionul Drochia.

Săptămâna trecută, ANI a emis opt acte de constatare a încălcării regimului juridic al incompatibilității și conflictelor de interese. În cazul unui șef de direcție din cadrul Serviciului Fiscal de Stat și a patru subiecți din cadrul APL Lopățica, Bădicul Moldovenesc și Iujnoe din raionul Cahul e vorba despre incompatibilitate. Conflictul de interese a fost stabilit în cazul unui subiect din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, a unui primar și a unui director de grădiniță din raionul Hâncești.

În perioada 14 - 19 septembrie inspectorii de integritate au stabilit amenzi în mărime totală de peste 22 de mii de lei.

Irina Odobescu
21/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii