Magistrații respinși anterior de CSM participă repetat la concursurile pentru suplinirea funcției de judecător la Curtea de Apel Chișinău și la Curtea Supremă de Justiție

Anticoruptie.md
21/09/2020

Câte 15 magistrați s-au înscris în concursurile pentru suplinirea funcției de judecător la Curtea de Apel Chișinău și la Curtea Supremă de Justiție. Candidaturile lor vor fi analizate în cadrul ședinței de marți a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Unii dintre judecătorii care vor să fie promovați în sistem au fost vizați în anchetele jurnaliștilor de investigație sau au ajuns în atenția opiniei publice după ce au emis anterior hotărâri controversate în dosare scandaloase. Aproape toți magistrații au participat și la concursurile organizate în luna iulie, însă nu au acumulat numărul necesar de voturi ale membrilor CSM.

În fotoliile de judecători ai CSJ vor să ajungă Nelea Budăi, Dumitru Gherasim, Sergiu Furdui, Anatolie Minciuna, Alexandru Gheorghieș, Ghenadie Pavliuc, Oxana Robu, Angela Bostan, Ghenadie Plămădeală, Radu Țurcanu, Nicolae Șova, Sergiu Dimitriu, Vitalie Stratan, Dmitrii Fujenco și Aliona Miron. Citiți aici despre cariera și dosarele de rezonanță ale magistraților.

Patru dintre cei 15 candidați înscriși în competiție, Sergiu Furdui, Anatolie Minciuna, Oxana Robu și Ghenadie Pavliuc, au participat și la concursul din iunie pentru funcția de judecător la CSJ, candidaturile lor însă au fost respinse de membrii CSM.

Pentru funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău vor lupta Ghenadie Pavliuc, Dorin Dulghieru, Vitalie Stratan, Cristina Cheptea, Alexandru Sandu, Ion Malanciuc, Ana Cucerescu, Tudor Andronic, Violeta Chisilița, Iurie Potînga, Denis Băbălău, Gheorghe Stratulat, Natalia Iordachi, Boris Talpă și Roman Mazureț. Primii 13 au participat și la concursul anterior, însă nu au acumulat numărul necesar de voturi pentru a fi avansați. Despre carierele acestora citiți aici.

Boris Talpă a fost numit judecător la instanța de fond din Dubăsari, în 2009, pentru un termen de cinci ani. Trei ani mai târziu a fost numit președinte al Judecătoriei. În 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii l-a detașat de la Judecătoria Dubăsari, pentru exercitarea funcţiei de director al Centrului Informații Juridice în cadrul Institutului Național al Justiției.

Roman Mazureț a fost anterior procuror, iar în decembrie 2012, a fost numit în funcția de magistrat la Judecătoria Ocnița, pe un termen de cinci ani. În martie 2019, Mazureț a fost desemnat unul dintre câștigătorii concursului pentru suplinirea funcției vacante de judecător la Judecătoria Chișinău.

 

Anticoruptie.md
21/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii