Cum îți dai seama dacă ai coronavirus, ești răcit sau ai gripă?

Nasul înfundat, durerea în gât sau tusea sunt simptome răspândite, în special în perioada iernii. 

Dar cum îți dai seama dacă ai coronavirus, ești răcit sau ai gripă?

Febră

Dacă temperatura corpului trece de 37,8 grade Celsius, trebuie să te testezi la COVID-19. Asta pentru că unul dintre principalele simptome a infecției de coronavirus este febra. 

Dacă ești răcit, febra este rară.

Trebuie să ții minte: dacă aștepți rezultatele testului la COVID-19, trebuie să te autoizolezi acasă până rezultatul vine și este negativ. 

Strănut

Dacă nu ai alte simptome, probabil că este vorba despre o răceală. Dar, trebuie să ții cont să strănuți în batistă sau în cot, pentru a nu-i infecta pe alții.

Nu lăsa șervețele folosite la nimereală și spală-te pe mâini cât mai des.

Un nas înfundat, fără alte simptome, cel mai probabil reprezintă o răceală. Dar, dacă ți-ai pierdut gustul sau mirosul, simptomele COVID-19, atunci trebuie să te testezi.

Tusea

Tusea este mai greu de distins. Tusea nouă continuă este unul dintre cele mai răspândite simptome ale Covid-19. Dar cum îți dai seama dacă tusea este continuă? Când tușești foarte mult timp de o oră sau ai trei sau mai multe episoade de tuse în 24 de ore.

Dacă nu ești sigur sau ai respirație îngreunată, contactează medicul de familie. Dar nu merge la consultație la spital până nu îți recomandă medicul de familie, pentru că ai putea să infectezi și alte persoane. 

Sursa: BBC.com

Citește și: Covid-19 explicat: cum îți dai seama că ești infectat?

Care este diferența dintre COVID-19 și alergiile sezoniere?

COVID-19 și alergiile sezoniere au multe simptome similare, dar există unele diferențe cheie între cele două. De exemplu, COVID-19 poate provoca febră, care nu este un simptom obișnuit al alergiilor sezoniere. 

Simptomele comune pentru cele două sunt: tusea, dificultatea de a respira, oboseala, durere de cap, durere în gât, nas înfundat.

Totuși, ca să deosebești COVID-19 de alergiile sezoniere, așa cum este, de exemplu, alergia la ambrozie pe care o au acum mulți dintre noi, trebuie să știi că simptomele caracteristice pentru coronavirus sunt: febra, durerea de mușchi, greața, diareea sau pierderea gustului sau mirosului. 

Dacă ai mâncărime la ochi sau ochi care-ți curg, sau dacă îți curge nasul, să știi că cel mai probabil ai alergie.

Nu există suficiente informații științifice în acest moment pentru a ști dacă a avea alergii sezoniere prezintă un risc mai mare de a contracta COVID-19 sau de a avea simptome mai severe dacă te infectezi.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA recomandă purtarea unei măști de toată lumea, cu excepția copiilor sub doi ani și a persoanelor care au probleme de respirație. Măștile oferă, de asemenea, o anumită protecție împotriva alergiilor sezoniere, deoarece pot preveni inhalarea unor particule mai mari.

Spală măștile după fiecare utilizare, mai ales dacă suferi de alergii sezoniere, deoarece masca poate transporta particule precum polenul.

Și nu uita că măștile te pot proteja de coronavirus, dar și de răceala sezonieră.

În Republica Moldova au fost înregistrate 44 983 cazuri, în total, de COVID-19. 

33 239 persoane au fost tratate de COVID-19, iar 1170 au decedat.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare