Linkuri accesibilitate

Apropierea alegerilor crește miza politică a alegerii unui nou judecător la Curtea Supremă din Statele Unite


U.S. -- People jog past the United States Supreme Court in Washington, January 31, 2017
U.S. -- People jog past the United States Supreme Court in Washington, January 31, 2017

Moartea judecătoarei la Tribunalul Suprem, Ruth Bader Ginsburg pune Senatul controlat de republicani în poziția de arbitru a ceea ce va urmă la acea instituție.

Compoziția Tribunalului Suprem din Statele Unite este – dată fiind separarea puterilor în stat – o chestiune de importantă polítică vitală.

Apropierea alegerilor crește miza politică a alegerii unui nou judecător la Curtea Supremă din Statele Unite
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:33 0:00
Link direct

Spre deosebire de președinție, judecătorii la Curtea Supremă sunt numiți pe viață și de aceea, configurația ideologică a instituției poate influență societatea americană, mult dincolo de o administrație sau altă. Dacă există o rațiune principală pentru care Donald Trump se bucură de sprijin conservator larg, dincolo de baza să electorală, acea rațiune este impactul masiv pe care l-a avut și-l poate avea încă patru ani, asupra compoziției puterii judecătorești – prin numiri de judecători la tribunale federale și la cel suprem.

Notorious RBG: Cum a ajuns o judecătoare de 87 de ani un idol pentru generația tânără?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:26 0:00

În acest context, atât președintele cât și liderii Senatului au anunțat că o vor înlocui rapid pe Ruth Bader Ginsburg – o judecătoare numită de democrați - și în felul acesta vor înclină balanță în favoarea conservatorilor, potențial pentru mulți ani de-acum încolo. Democrații protestează susținând că este incorect și neprincipial să se numească un judecător cu câteva săptămâni înainte de alegerile în care populația se va pronunța, dar nu pot face nimic dacă președintele și conducerea Senatului optează pentru o numire și confirmare rapide.

Senatul are 53 de republicani și pentru confirmare e nevoie de 50 de voturi, caz în care vicepreședintele Pence poate oferi votul decisiv. Republicanii pot opta să forțeze confirmarea înainte de alegeri sau în sesiunea de după prezidențiale, ceea ce ar fi și mai controversat, dacă Biden câștigă și dacă republicanii pierd majoritatea în Senat. Două senatoare republicane – Lisa Murkowski și Susan Collins – au spus de-acum că se opun unei numiri înainte de alegeri. Dar democrații au nevoie de patru astfel de voturi. Liderul republican din Senat, Mitch McConnell ar putea prefera un vot după alegeri, știind că acest loc liber la Curtea Supremă ar putea impulsiona baza conservatoare și adaugă voturi în cursa-cheie pentru Senat. Din perspectiva președintelui Trump, el poate, printr-o numire rapidă să reamintească conservatorilor sceptici de rațiunea pentru care l-au votat inițial. Iar dacă democrații se opun cu îndârjire, mesajul este chiar mai puternic.

XS
SM
MD
LG