Alerte de călătorie actualizate pentru cetățenii Republicii Moldova. Țările care interzic accesul și tranzitarea teritoriilor lor

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează cetățenii Republicii Moldova despre actualizarea alertelor de călătorie pentru mai multe state, conform situației din data de 18 septembrie 2020. Ce țări mențin interdicțiile de intrare și tranzitare a teritoriilor lor de către străini și care sunt excepțiile vedeți mai jos.

Foto: UNIMEDIA

Țările vecine ale Republicii Moldova - România și Ucraina, dar și Italia, Germania, Franța, Ungaria, Federația Rusă mențin interdicțiile de acces și tranzitare impuse, anterior, cetățenilor străini. La fel și alte state mențin restricționată intrarea pe teritoriul lor a moldovenilor.

Totodată, în Grecia, în scopul limitării răspândirii Covid-19, autoritățile au anunțat decizia de prelungire a interdicției temporare de intrare pe teritoriul țării a cetățenilor țărilor non-UE pentru o perioadă de două săptămâni, începând cu 15 septembrie 2020, între care și cetățenii Republicii Moldova.

De asemenea, Spania menține restricțiile temporare impuse călătoriilor neesențiale din ţările terţe (inclusiv Republica Moldova) către Uniunea Europeană şi ţările asociate Schengen. Până la data de 30 septembrie 2020, călătoriile sunt permise doar pentru anumite categorii de persoane.

Mai nou, autoritățile israeliene au aprobat introducerea carantinei totale în Statul Israel, începând cu date de 18 septembrie 2020 (ora 14.00) și până la 11 octombrie 2020. Această perioadă ar putea fi extinsă sau micșorată în funcție de evoluția situației epidemiologice în Israel.

Pe de altă parte, cetățenii Republicii Moldova pot intra în Turcia pe cale terestră, maritimă și aeriană. Pasagerii aeronavelor sunt obligați să poarte mască de protecție în timpul aflării în aeronavă și pe aeroport, iar la intrare în Turcia, toate persoanele vor fi supuse controlului medical.

Și în Albania au fost anulate interdicțiile de intrare pentru cetățenii străini pe cale aeriană, inclusiv pentru cetățenii Republicii Moldova.

În urma deciziilor luate de autoritățile SUA, deținătorii de vize valabile pot călători în Statele Unite, ținând cont de anumite restricții. Cu excepția cetățenilor americani sau rezidenților permanenți (deținători de green card), nu este posibilă călătoria spre SUA (sau tranzitul) din statele membre ale zonei Schengen + Marea Britanie și Irlanda, sau dacă ați fost în aceste țări cu 2 săptămâni înainte de a zbura spre SUA.

Care sunt restricțiile și excepțiile de la acestea, în fiecare țară în parte, vedeți mai jos.

Datele din tabelul de mai sus pot fi modificate, dacă autoritățile statelor străine vizate vor adopta alte decizii. Aceste informații sunt publicate în regim operativ de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova peste hotare (lista poate fi accesată pe pagina web a ministerului: bit.ly/2RejHW1 ). Informațiile curente se bazează pe cele mai recente date disponibile și sunt colectate din surse naționale autorizate și publice.Totodată, pentru consultații telefonice, MAEIE are activat Centrul de Apel al MAEIE al RM, care poate fi contactat la numerele:

0 80 090 990 - (gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova) +373 22 788 722 - din străinătate

Operatorii au program de luni până vineri între orele 08.00 – 17.00 (ora Republicii Moldova). În afara programului cu publicul, puteţi expedia un mesaj: prin email la callcenter@mfa.gov.md sau pe pagina de Facebook a Centrului de Apel.

Suplimentar la resursele MAEIE, cetățenilor Republicii Moldova care dispun de dubla cetățenie, a unui stat membru al UE, li se recomdandă consultarea adițională și a datelor operative privind menținerea/ridicarea măsurilor restrictive la următoarea adresă:

Re-Open (Platformă menținută de Uniunea Europeană): bit.ly/3hlBd5f


Pub