CEC a decis: Tudor Deliu, înregistrat în calitate de candidat la funcția de președinte pentru scrutinul din 1 noiembrie

Comisia Electorală Centrală a decis, în cadrul ședinței de astăzi, înregistrarea lui Tudor Deliu în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, desemnat de Partidul Liberal Democrat.

Foto: UNIMEDIA

Membrii CEC au votat pentru înregistrarea lui Tudor Deliu în calitate de candidat la scrutinul prezidențial preconizat pentru 1 noiembrie, precum și a simbolului electoral al candidatului - stejarul, pentru imprimarea în buletinul de vot.

„Au fost prezentate 21.396 de semnături ale susținătorilor domnului Tudor Deliu în calitate de candidat la funcția de președinte al RM, colectate din 30 de unități administrativ teritoriale de nivelul al 2-lea. Au fost restituite 154 de liste necompletate, iar 26 de liste nu au fost restituite Comisiei. În urma verificării autenticității datelor din cele 820 de liste de subscripție, conținând 21.375 de semnături, 3.803 semnături au fost declarate nule și neavenite. Din totalul de semnături procesate, 17.556 semnături se consideră valabile și întrunesc cerințele legale, pentru susținerea candidatului la funcția de președinte al RM, încadrându-se în limita cerințelor stabilite în art. 113 din Codul Electoral”, a menționat membrul CEC Veaceslav Agrigoroae.

Întrebat în ce mod s-au regăsit în listele de semnatari persoane cu statut de decedat, Tudor Deliu a răspuns: „Pentru mine este un caz ieșit din comun. Am promovat mereu legalitatea. Este o pată personală și pentru mine că acest lucru s-a întâmplat. Toți colectorii de semnături s-au pornit avântați să răstoarne munți, dar cu părere de rău, au dezgropat morți”.

La 28 august, în cadrul Consiliului Politic Național al formațiunii, PLDM l-a desemnat pe Tudor Deliu în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

Tudor Deliu, în vârstă de 64 de ani, este filolog și magistru în drept constituțional și administrativ. Timp de nouă ani a fost deputat în Parlament, exercitând funcțiile de președinte al fracțiunii parlamentare a PLDM și cea de vicepreședinte al Comisiei juridice, numiri și imunități. În 1992, în timpul conflictului armat de pe Nistru a fost Șef al Statului Major de Carabinieri și este decorat cu Ordinul „Gloria Muncii”.

Tudor Deliu e exercitat funcția de președinte al PLDM din 2018 până la Congresul 9 extraordinar al partidului din 16 august curent.

La 1 septembrie, Tudor Deliu a depus actele la Comisia Electorală Centrală, pentru înregistrarea grupului de inițiativă.


Pub