Schimb de replici la CEC, între un membru al Comisiei și Dorin Cimil. „Sunteți un incompetent”. „Iar dvs nu aveți educație elementară”

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, și membrul CEC Sergiu Gurduza s-au luat la ceartă chiar în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei, transmisă live. Mărul discordiei l-au constituit secțiile de votare ce urmează a fi deschise peste hotarele țării, la scrutinul prezidențial ce va avea loc pe 1 noiembrie.

Foto: captură foto

Nemulțumirea membrului CEC a fost provocată de solicitarea președintelui Comisiei, Dorin Civil, de a avea o ședință cu ușile închise pe marginea subiectului secților de votare ce urmează a fi deschise în afara țării.

„Drept urmare a adresării Coaliției Civice privind organizarea unor dezbateri publice a proiectului CEC privind deschiderea secțiilor de votare peste hotarele RM și în regiunea transnistreană, propun să organizăm mâine o ședință preliminară și să punem în discuție un eventual proiect sau să avem o viziunie despre principiile pe care urmează să le aplicăm la proiectul dat, pentru a ne pregăti să ieșim în ședință săptămâna viitoare, pe 25 sau 26 septembrie, cu un asemenea proiect. Rog părerea dvs privind ora posibilă pentru a face această ședință prealabilă a membrilor CEC”, a menționat Dorin Cimil.

„Domnule Cimil, de ce ședința prealabilă nu va fi publică? Există secrete la CEC, de ce să nu facem public cum discută membrii, cum ei analizează problema? Facem ședință prealabilă, lucrăm, examinăm, dar să vadă și alegătorii ce exact discutăm acolo”, a menționat Sergiu Gurduza.

„Pentru mine este important să discutăm inițial problemele între membrii CEC, să ne împărtășim viziunile, aprecierile și ulterior să ieșim cu o anumită poziție în public”, a explicat președintele CEC.

Răspunsul, însă, nu a fost unul satisfăcător pentru Sergiu Gurduza: „În maximum 6 zile trebuie să fie adoptată deja hotărârea. Conform unei hotărâri aCEC, care este executorie și pentru dvs, chiar dacă stați pe scaunul care stați încă, sunteți responsabil pentru hotărârea adoptată de membrii CEC, dacă nu greșesc cu majoritate covârșitoare, 8 voturi, prin care dvs aveți atribuția suplimentară de a vă ocupa de buna organizare și desfășurare a alegerilor în secțiile de votare peste hotare. Dvs sunteți prima persoană responsabilă de proiectul de hotărâre cu privire la secțiile de votare peste hotare. Măcar mâine, pe ultima sută de metri veniți cu un proiect de hotărâre, nu ca să tatonați terenul. Care este viziunea dvs? Până acum nu am văzut nimic. Solicit ca ședința prealabilă să fie publică”.

„Aceeași atribuție este și în sarcina dvs, de a veni cu un proiect de hotărâre de alternativă sau de bază și nu uitați că doar eu am propus pentru unele state un anumit număr de secții. Știu să îmi îndeplinesc obligațiile, dar am și tot dreptul să solicit opinia colegilor într-o anumită problemă. Îmi aduceți 100 de argumente care după mine, nu sunt relevante”, a răspuns Cimil.

Replica nu a fost pe placul lui Gurduza. „Voi reietra declarația făcută publică de mine anterior, vă consider un incompetent”. Răspunsul nu s-a lăsat așteptat. „Iar eu vă consider o persoană care nu are educație elementară”, a menționat Cimil.

Nu este pentru prima oară când președintele CEC este criticat public, în contextul alegerilor prezidențiale preconizate pentru 1 noiembrie. Acum câteva zile, Partidul Acțiune și Solidaritate a cerut demisia lui Dorin Cimil, după ce în 2019 l-a propus în această funcție.

Partidul Acțiune și Solidaritate îl acuză pe Dorin Cimil de părtinire în exercitarea atribuțiilor sale, „prin acceptarea promovării intereselor politice ale unui potențial candidat la alegerile prezidențiale, la comanda lui Maxim Lebedinschi, și astfel a încălcat legea și jurământul depus, solicităm demisia lui Dorin Cimil din funcția de președinte și membru CEC”, se arată în postarea PAS.

Dorin Cimil a declarat că nu comentează acuzațiile celor din Partidul Acțiune și Solidaritate.

Urmăriți mai jos ședința de astăzi a CEC:


Pub