Pe banii noștri: Politica moldovenească. Nu uitați să trageți apa

Săptămâna asta clasa politică a demonstrat, în primul rând, că la un lucru se pricepe: să taie panglici la inaugurarea unui veceu într-un sat din raionul Rîșcani. Mă rog, doar unii reprezentanți ai clasei politice, pentru că ceilalți au făcut flashmob-uri la președinție, în care stăteau pe șezlong pentru a critica vacanțele președintelui. Alții, mai originali, au lansat și ei, de data asta ironic, veceul din sediul propriului partid. Cum s-ar zice, discursul politic e la un nivel înalt. 

Luni, 14 septembrie 

Cele mai corecte alegeri din istoria omenirii sau chiar a Republicii Moldova, prezidențialele din acest an, ar urma să fie fraudate. Asta după ce de la începutul săptămânii, s-a constatat că tot mai mulți cetățeni moldoveni aflați în Federația Rusă, care au spus că se află în Federația Rusă și că se vor afla și în continuare în Federația Rusă, de fapt, nu s-ar afla în Federația Rusă, ci tot foarte departe de Federația Rusă, mai precis – raionul Ocnița.

Acest scandal a demonstrat că rând pe rând, dacă se vrea, șmecheriile pot fi infiltrate ușor în toate aspectele vieții noastre. Meciul de belot din curtea blocului – check. Dealer-ul ascunde câte o carte. Mătușa Ioana de la piață – check! Cântarul ei nu a mai indicat greutatea corectă de la primul kilogram, vândut în 1998. 

Un proces pur consultativ, care nu are decât scopul de a arăta că cineva poate fi într-o țară, dar fără valoare juridică pentru întregul procesul – CHECK! CHECK! Cu toate astea, în urma trucurilor de magie implementate de nu se știe cine în colaborare cu CEC-ul, Rusia va avea mult mai multe secții de vot deschise.

Citește și: Ape tulburi la înregistrarea prealabilă a diasporei. De ce a crescut numărul cererilor din Rusia

Marți, 15 septembrie

Președintele Pro-Moldova, Andrian Candu, spune că Vladimir Andronachi și Eugen Nichiforciuc nu au ce căuta în Pro Moldova. Cei doi deputați neafiliați au acum viziuni diferite după ce, timp de câțiva ani de zile, au fost forțați să aibă aceeași viziune de către Vlad Plahotniuc. Gurile rele spun că acela îi punea într-un birou și îi forța să aibă opinii și să fie compatibili, mai ales că era nevoie de „făcut lucruri mărețe pentru țară”. 

Dumitru Diacov spune că nu are de gând să se retragă de pe arena politică. Acesta arată cu degetul la Senatul American și spune că „vârsta medie este de 64 de ani”. Apreciem. Dar ne-ar plăcea ca Dumitru Diacov să țină degetul întins spre Senatul American și atunci când promovează valorile democratice la noi în țară. Deocamdată existența Partidului Democrat e cam singura asemănare dintre sistemul politic american și cel made in Moldova.

Miercuri, 16 septembrie  

Igor Dodon spune că nu va pomeni numele vreunui candidat după ce va fi înregistrat în cursa electorală. Această regulă ar trebui urmată și de ceilalți politicieni participanți în cursă, cu privire la Dodon. În general, această regulă ar trebui extinsă și la presă, și cetățeni, mai ales că funcția de președinte este, totuși, una onorifică. 

După ce săptămâna trecută Igor Dodon a avut o vizită responsabilă prin școli, în care a trebuit neapărat să fie acolo ca să arate unei eleve cum se rezolvă o ecuație, exemplul acestuia a fost urmat de un deputat socialist, fost infectat cu COVID, Vladimir Mizdrenco. Acesta a inaugurat cu fast o toaletă din raionul Râșcani. La ceremonie au putut fi observate mai multe foarfece de tăiat panglică decât măști.  

 

Joi, 17 septembrie 

Până la urmă, candidatul Pro-Moldova la prezidențiale, Andrian Candu, ar putea să nu fie înregistrat în cursa electorală, după ce s-a descoperit că acesta nu a adunat suficiente semnături. Mai exact, acestuia nu i-au ajuns câteva în mai multe raioane, pentru a depăși pragul de 600 de semnături/raion în 17 raioane. Se pare că și unii colectori de semnături au nevoie de reabilitare. Astfel, depistăm al doilea caz de eșuare de achiziții după ce a eșuat aia din vară, când deputatul Gațcan nu s-a lăsat cumpărat. 

Chiar dacă nu va fi președinte, oricum Andrian Candu are un statut mult mai important în țară și anume – cel de fin. Această funcție are și mai multe atribuții decât cea de președinte, dezavantajul fiind că nu îți garantează vizită anuală la Athos și festival la Sadova. Dar aceste mici plăceri pot fi compensate. 

MInistrul Educației, Igor Șarov după ce a criticat la începutul săptămânii gestul lui Igor Dodon de a merge la o școală în vizită, a interzis, printr-un ordin ca persoanele străine să viziteze școlile. 

 

Vineri, 18 septembrie

În urma incidentului cu panglică, Ministrul Educației, Igor Șarov, a interzis accesul persoanelor străine în școli, iar societatea civilă l-a lăudat pentru curaj. Igor Dodon, însă, a declarat că se va supune acestei reguli doar atunci când va fi oficial înregistrat drept candidat. Până atunci, cât nu este candidat, acesta a sugerat că poate vizita școli, pentru că de-atâta. 

  

Între timp, în Moldova

În tot acest timp, aproape 50% din cele 1200 de școli din Moldova au încă toalete în curtea școlii.  

Săptămâna asta au decedat alte 60 de persoane din cauza coronavirusului. 

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.