/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Cerșetorii și comercianții printre mașini, pe carosabil, rămân a fi un pericol pentru traficul rutier 

missing
19 septembrie 2020, ora 21:40

Cerșitul în stradă, printre mașini, se poate încheia tragic pentru cei care stau cu mâna întinsă în fața șoferilor. Deși în statisticile rutiere, astfel de cazuri nu se prea regăsesc, acest lucru oricum îi face vulnerabili pe cerșetori sau pe vânzătorii ambulanți.

De regulă, oamenii ochesc intersecțiile aglomerate, unde permanent se atestă un flux mare de mașini. Mai grav este că se expun și copiii. Pe ei îi vezi mai tot timpul cu buchete de flori în mână, pe care le propun spre vânzare. Oamenii legii, responsabili de siguranța copiilor, spun că dacă depistează astfel de situații, cer explicații de la părinți sau de la tutorii minorilor.

În timp ce șoferii staționau în fața semaforului roșu, acest băiețel se apropia de ei și le propunea să cumpere flori. Momentul a fost surprins la intersecția dintre bulevardul Dacia și strada Hristo Botev. La o zi distanță, l-am găsit tot acolo, tot cu flori în mână și tot printre mașini. Era însoțit de o femeie în vârstă, iar când a observat că îl filmăm, copilul și-a acoperit fața cu buchetul și s-au strecurat printre automobile. Această practică este o formă indirectă de cerșit, fiind un fenomen monitorizat de oamenii legii. În cazul în care polițiștii îi observă personal sau sunt sesizați de trecători, încearcă să ia legătura cu părinții sau tutorii.

ALIONA DRAGOREMEȚCAIA, ȘEFA SERVICIULUI SIGURANȚA MINORI: „Odată ce au fost identificați, noi imediat anunțăm reprezentantul legal al copilului sa autorittaea tutelară. În dependențp de caz, de orele aflării acestuia, dacă este în timpul orelor de studii, se aplică legislația conform prevederilor.

De regulă, copiii ajung în stradă pentru a câștiga un ban în plus, pe care nu-l au în familie.

ALIONA DRAGOREMEȚCAIA, ȘEFA SERVICIULUI SIGURANȚA MINORI: „Ei ajung ca urmare a abandonului domiciliului, dat fiind faptul că ei își caută un refugiu în stradă, având acea problemă în familie sau căutându-și acel adăpost în stradă și asta îi aduce pe ei să practice vagabondajul sau cerșitul, pentru a se hrăni, pentru a se întreține.”

Poliția mai spune că, de cele mai dese ori, copiii ies în stradă de bună voie. Până acum, în Republica Moldova a fost documentat un singur caz de trafic organizat de copii, când copiii erau trimiși forțat în stradă să practice cerșitul.

ALIONA DRAGOREMEȚCAIA, ȘEF SIGURANȚA MINORI: „Până la ziua de astăzi au fost aduși la subdiviziunile teritoriale polițienești 195 de copii, dintre care 135 băieți și 60 fete, dintre care 7 copii pentru practicarea cerșitului.”

Cerșesc în intersecții și adulții. La una din intersecțiile capitalei am surprins un cuplu, care, la fel, aștepta să se facă roșu la semafor, ca să se apropie de șoferi pentru a le cere bani. Aparent, femeia are probleme de vedere. Și în acest caz, îndată ce au observat camera de filmat, au părăsit locul.

S-au oprit la o altă intersecție. Tot cerșind printre mașini.

Și acest bărbat, care aparent are probleme locomotorii, a ieșit pe carosabilul, destinat mașinilor, pentru a cerși bani. Cineva l-a servit cu o țigară, altcineva i-a întins o bancnotă de 10 lei. Aflarea printre mașini este periculoasă și pentru vânzătorii de mărunțișuri. Cu o mulțime de lucruri pe ei, aceștia își propun marfa pentru a fi comercializată. Această femeie, de pildă, vinde printre mașini de 20 de ani. Așa că s-a învățat să se retragă la timp pe trotuar.

De 20 de ani merg și nu-i nimic. Ei, iată, singuri provoacă accidente. Da ce să fac? La mine copilul e invalid. Trebuie cumva să mâncăm, nu? Sau 1500 lei pensia e normal, pentru doi? Eu personal, niciodată nu am provocat accident. Niciodată. Eu la timp plec, când e culoarea galbenă. Intru când ei toți stau. Când e mișcare, eu pe mijloc nu merg, mă dau la o parte și merg pe margine.

Șoferii însă se împart în două tabere. Unii nu sunt deranjați de prezența persoanelor pe carosabil. Alții totuși sunt de părerea că strada nu-i loc de comerț sau pentru cerșit.

VOX
Eu nu le atrag atenția. -Nu creează situații de accident aflându-se.. -Posibil, dar asta-i deja atenția fiecărui șofer și părerea personală a fiecăruia.

VOX
Sunteți deranjat de persoanele care comercializează în trafic? Sau care cerșesc în trafic? – Care cerșesc da. -Sunt un impediment în trafic? Ce părere aveți? – Se poate, că după cum umblă prin..

Poliția ne-a declarat că cerșitul în stradă este o acțiune ilegală, care se sancționează conform legii, iar prezența cerșetorilor în trafic prezintă un pericol mare de accidente.

VICTOR CANȚER, INSPECTOR DE PATRULARE:Cerșetorii care sunt în trafic, ei prezintă un pericol foarte mare pentru conducătorii auto, că în timpul conducerii automobilului, el poate să creeze careva obstacole conducătorului auto și poate să accident – tamponare de pieton sau diferite situații.”

Atât cerșitul, cât și comercializarea produselor în trafic sunt interzise prin lege. În cazul minorilor, dacă părinții acestora sunt depistați, cazurile pot ajunge în instanța de judecată, iar copiii –  la centrele de plasament.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram