image
Sursa foto: captură video Jurnal.md

Expert, despre circulara CEC privind finanțarea candidaților: „Decizie ilogică care-l favorizează doar pe Igor Dodon”

Decizia Comisiei Electorale Centrale privind finanțarea candidaților la alegerile prezidențiale de la 1 noiemmbrie, este criticată dur de experți și politicieni. Circulara care prevede că partidele politice nu sunt concurenți electorali și nu își pot finanța candidații la alegerile prezidențiale „favorizează doar un singur candidat, pe Igor Dodon”, spun deputații Platformei DA și PAS.

„Decizia CEC ieșit după ce Igor Dodon s-a înregistrat în cursa electorală la prezidențiale în calitate de candidat independent. Decizia favorizează un singur candidat, pe Igor Dodon. Noi nu am putut sta cuminți și am solicitat ca președintele CEC să-și dea demisia pentru această decizie luată ilegal și care defavorizează toți candidații. Să vedem până unde o să meargă indicațiile lui Dodon în această instituție” a declarat deputatul PAS Igor Grosu.

De aceeași părere este și deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, care susține că partidul a elaborat un proiect de inițiativă privind admiterea finanțării de către partidul care a înregistrat un candidat în cursa pentru prezidențiale.

„Platforma DA a elaborat o declarație de presă prin care cerem Parlamentului RM interpretarea legislației electorale privind modul în care partidele politice pot susține candidații pe care i-au desemnat, inclusiv la alegerile prezidențiale. Decizia CEC e cam lipsită de logică pemtru că nu poate un partid să participe, și să nu participe candidatul partidului. Lucrurile insistă să credem că se face tot pentru facilitarea lui Igor Dodon de a se așeza iarăși în fotoliul de președinte. Dorin Cimil trebuia să aibă o poziție publică și să se opună. Este un joc”. ”, a declarat acesta.

Expertul Independent, Ștefan Gligor, spune că decizia CEC este lipsită de logică și favorizează doar candidații care obțin venituri din scheme de contrabandă și își fac publicitate electorală pe bani negri.

Finanțarea ilegală a campaniilor electorale este o normă în Republica Moldova, pentru cei care au venituri ilegale din scheme de contrabandă și își cumpără bill-boarduri cu bani negri. Acum, cine este dezavantajat de această circulară, politicienii onești și săraci, acei care au doar venituri din donații. Acum partidul care stă în spatele candidatului pe care l-a înaintat,nu-l poate susține”, a menționat Ștefan Gligor.

În circulara emisă de către Comisia Electorală Centrală miercuri, 16 septembrie și expediată membrilor partidelor care și-au desemnat candidați la scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020, se menționează că în cazul alegilor prezidențiale, partidele politice nu au calitate de concurent electoral. Astfel, partidele politice care au desemnat candidat pentru scrutinul prezidențial pot transfera pe contul electoral al concurentului nu mai mult decât 12 salarii medii pe economie, măsură aplicată și în cazul persoanelor juridice.

În acest context, experții Promo-LEX susțin că circulara emisă de către Comisia Electorală Centrală (CEC) trebuie abrogată și menționează că documentul trezește mai multe semne de intrebare și suspiciuni, iar partidele politice au dreptul de a susține financiarul candidatul electoral desemnat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: