Inaugurarea WC-ului cu panglică roșie, în Hiliuți. Litvinenco: „Este penibil ce vedem”; Bolea: „Aceste chestiuni poate sunt ieșite din comun”

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, regretă că primarul localității din partea PAS a acceptat să participe la inaugurarea cu mare fast al unui WC din raionul Rîșcani și spune că este ridicol ceea ce s-a întâmplat. De cealaltă parte, deputatul PSRM, Vasile Bolea, menționează că este important că se creează condiții în instituțiile de învățământ din țară, dar recunoaște că tăierea panglicii roșii și prezența președintelui de raion sunt situații exagerate și ieșite din comun. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

„Din păcate, primarul a fost invitat de acest deputat Mizdrenco (n.r. Vladimir Mizdrenco, membru PSRM), din păcate a acceptat. Eu regret că el a acceptat. Regret că Mizdrenco a politizat acest eveniment. Este absolut ridicol ceea ce s-a întâmplat și mie chiar îmi pare rău și îmi cer scuze, chiar dacă PAS-ul nu are o implicare directă. Dincolo de asta, este penibil ceea ce vedem noi și eu salut Ordinul ministrului Șarov prin care interzice tuturor demnitarilor, care contrar normelor (n.r. vin în instuțiile de învățământ) . Cred că toți trebuie trași la răspundere penală și amendați”, a declarat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

Deputatul PSRM, Vasile Bolea salută renovarea WC-ului pentru școală, deoarece de vreo 20 de ani copiii erau nevoiți să meargă în condiții meteorologice rele la WC-ul din curte, dar recunoaște că panglica roșie și prezența președintelui de raion și primarului sunt în exces.

„Chestiunile astea cu lenta și celelalte lucruri poate sunt ieșite din comun. Ce ține de panglică, cred că este exagerat. Atunci când se repară un WC, știți cum, discutând astăzi cu colegii, mi-au spus că de 20 de ani copiii acestui gimnaziu mergeau afară prin ploaie și vânt la WC. Faptul că se creează condiții în școlile și în gimnaziile noastre este un lucru bun. Părerea mea, prezența președintelui raionului, primarului, deputatului ales pe circumscripție este una exagerată”, susține Bolea.

Amintim că ieri președintele raionului Rîșcani, Vasile Secrieru (membru PSRM), primarul satului Hiliuți, Alexandru Sandu (membru PAS) și deputatul Vladimir Mizdrenco (membru PSRM) apar într-o fotografie în timp ce inaugurează cu panglică roșie WC-ul școlii din sat, împreună cu directoarea instituției, Ana Matei (membră a Partidului Democrat), încălcând totodată, și regula impusă de CNSEP potrivit căreia, accesul și aflarea în spațiile închise sunt interzise fără purtarea măștii. În proces, aceștia au implicat și doi copii, elevi ai gimnaziului respectiv. În acest sens, deputata Platformei DA Inga Grigoriu a depus o sesizare către Procuratura Generală și Avocatul Poporului, care a venit, ulterior, cu o reacție la cele întâmplate.

„Ombudsmanul copilului condamnă cu fermitate orice acțiuni prin care s-ar face uz de copii, profitând de vulnerabilitatea acestora, pentru sensibilizarea publicului și obținerea unui transfer de imagine pozitivă. Este revoltător, imoral și descalificant să speculezi cu copiii pentru a obține beneficii de imagine, indiferent care ar fi scopurile, politice sau de afaceri”, se subliniază în comunicatul emis de Avocatul Poporului.

Totodată, aseară, în cadrul emisiunii Puterea a Patra, de la N4, invitatul emisiunii, ministrul Educației Igor Șarov a calificat drept revoltător cazul din cadrul gimnaziului din Hiliuți, unde adminstrația instituției a decis să inaugureze noul WC cu mult fast, panglică roșie și invitați speciali din rândurile oficialilor. Mai mult, Igor Șarov a sesizat instituțiile responsabile, iar administrația școlii urmează a fi sancționată conform legislației, pentru încălcările admise în cadrul respectivului „eveniment”.

De asemenea, ieri, Ministerul Educației Culturii și Cercetării a emis un Ordin cu privire la protecția sănătății în instituțiile de învățământ, în care se menționează inclusiv faptul că accesul persoanelor străine în școli a fost interzis, precum și întâlnirile sau manifestațiile de orice fel, pe teritoriul instituțiilor de învățământ.


Pub