Ultima oră! Andrian Candu nu a fost înscris în cursa electorală la funcția de președinte

Candidatul partidului Pro Moldova la alegerile prezidențiale, Andrian Candu, nu a fost înregistrat în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din această toamnă. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de astăzi a CEC. Membrii CEC au invocat mai multe motive legate de greșelile pe care le-au depistat în listele cu semnături.

Foto: UNIMEDIA

Respingerea candidatului electoral, Andrian Candu, la funcția de președinte al Republicii Moldova, a fost votată cu 5 voturi pro, 2 abțineri.

Andrian Candu a declarat că de astăzi „se fraudează alegerile”, întrucât se încalcă dreptul fundamental de a fi ales și că vor căuta dreptate și mai deparate, „sunt instanțele naționale și internaționale, cert este faptul că cuiva Andrian Candu îi încurcă”, a mai spus Candu.

Amintim că cererea de înregistrarea în cursa electorală a început să fie examinată încă ieri de CEC, dar a fost nevoie de probe suplimentare, întrucât s-au depistat mai multe neregului în listele cu semnături.

Astăzi, membrii grupului Pro Moldova ar fi prezentat mai multe buletine de identitate drept probe, dar acestea erau cu termenul de valabilitate expirat.

Membrii Comisiei au constatat că din unitățile administrativ-teritoriale în care au fost colectate semnături, doar 12 unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea întrunesc condițiile de validitate privind numărul minim necesar de 600 semnături ale susținătorilor, iar restul 17 unități administrativ teritoriale nu întrunesc cerințele legale, motiv din care se constată că grupul de inițiativă nu a prezentat liste de subscripție cu semnăturile valabile din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ teritoriale de nivelul al doilea.

Potrivit art. 113 alin. (1) și (2) din Codul electoral, pentru a fi înregistrați de Comisia Electorală Centrală, toți candidații la funcția de Președinte al Republicii Moldova depun liste de subscripție, care conțin semnăturile a cel puțin 15000 și nu mai mult de 25000 de alegători din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova și corespund altor prevederi ale Codului electoral. Se consideră conforme cu alin. (1) listele de subscripție din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova care conțin nu mai puțin de 600 de semnături.


Pub