(video) Reacția lui Candu, după ce nu a fost înregistrat în cursa pentru președinție: Semnăturile a 25 mii de oameni au fost batjocorite și neluate în considerare”

Andrian Candu, candidatul care nu a fost înregistrat de CEC în cursa electorală la funcția de președinte susține că astăzi i s-a încălcat un drept fundamental, iar CEC a scuipat în 25 mii de oameni și nu i-a luat în considerare, făcând referire la cele 25 de mii de semnături acumulate de grupul său de inițiativă. Declarațiile au fost făcute de șeful grupului Pro-Moldova, după anunțul CEC-ului.

Foto: UNIMEDIA

„CEC prin cei cinci membri ai săi controlați și manipulați politic au încălcat dreptul fundamental, cel de a fi ales au scuipat în 25 mii de oameni, au aruncat în WC semnăturile oamenilor. Au fost batjocorite și neluate în considerare. Argumentele juridice pe care le-am adus, ei nu le-au luat în calcul, pentru că au primit comandă politică. Frica și teama fața de noi și de candidatul Pro Moldova e atât de mare încât a ajuns de la Președinție la CEC. Dacă înregistrarea i-a înfricoșat atât de tare, ce ar fi făcut în alegeri?! Noi nu cedăm așa ușor, noi nu ne speriem de instrumente administative. Vom lupta pentru fiecare cetățean al Moldovei care vrea să schimbe această guvernare și pe acest președinte. Vom merge săptămâna viitoare în instanțele naționale, apoi internaținale. Vom merge la ambasade și la partenerii noștri externi, pentru a demonstra că noi avem dreptate. Vom merge până la capăt. Dacă ei cred că aici s-a terminat, greșesc amarnic. Nu vom tăcea, vom lua atitudine pentru fiecare ilegalitate. Dodon pleacă, noi rămânem. Dodon trebuie să plece. Cei care au îndeplinit comenzi politice vor pleca și ei. Voința cetățenilor e mai presus. Astăzi s-a încălcat Constituția. Mulțumesc mult tuturor susținătorilor și celor care astăzi au fost alături de noi”, a declarat Candu.

Amintim că respingerea cererii pentru înregistrare în cursa electorală a lui Andrian Candu a fost votată cu 5 voturi pro și 2 abțineri.

Potrivit CEC, membrii Comisiei au constatat că din unitățile administrativ-teritoriale în care au fost colectate semnături, doar 12 unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea întrunesc condițiile de validitate privind numărul minim necesar de 600 semnături ale susținătorilor, iar restul 17 unități administrativ teritoriale nu întrunesc cerințele legale, motiv din care se constată că grupul de inițiativă nu a prezentat liste de subscripție cu semnăturile valabile din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ teritoriale de nivelul al doilea.

Potrivit art. 113 alin. (1) și (2) din Codul electoral, pentru a fi înregistrați de Comisia Electorală Centrală, toți candidații la funcția de Președinte al Republicii Moldova depun liste de subscripție, care conțin semnăturile a cel puțin 15000 și nu mai mult de 25000 de alegători din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova și corespund altor prevederi ale Codului electoral. Se consideră conforme cu alin. (1) listele de subscripție din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova care conțin nu mai puțin de 600 de semnături.


Pub