18 septembrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 665 cazuri noi de infectare și 16 decese

oms moldova

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Am crezut că ai murit! Ce mă bucur să văd că ești viu!”

„Știți ce se întreabă zilnic pacienții gravi? Da oare eu o să ies viu din spital? Psihologic acești pacienți sunt la pamânt. Dar cum altfel să fii când vezi colegul de salon că nu are aer și nu poate respira nici cu masca de oxigen? Dar când auzi: nu te-am mai văzut la terapie intensivă și am crezut că ai murit. Ce bine îmi pare să te văd viu!”, se arată în mesajul de pe Facebook a tinerei Ludmila Bogheanu. Potrivit ei, toți cei cinci membri ai familiei sale s-a îmbolnăvit de noul Coronavirus, având simtome diferite. „Cum au fost aceste 3 săptămâni? Ca în mijlocul unei paduri fugăriți de o haită de lupi. Fiecare zi era un pas făcut înaintea lupului. Și desi am ieșit din pădure, frica de lup a rămas în privire”, scrie tânăra. Dar cel mai dureros, potrivit ei, este atunci când, după tot prin ce ai trecut, „se găsește cineva să te întrebe: Da tu chiar crezi în COVID???”

„Cred că cele 20 de zile de virus activ m-au făcut să mă rog cel mai mult în 2020”

„Peste mine a dat virsul chiar dacă am fost precaută, port mască, mă spăl pe mâini și păstrez distanța socială, pur și simplu a dat busna în viața mea și a lăsat în urma sa o epuizare care mă tot vizitează și mă obligă să las tot și să mă culc; a lăsat niște stări stranii în corp, un fel de battle între frig și cald când fie îmi ard obrajii, fie mă ia cu transpirații. Dar se pare că asta e felul lui de a-ți aminti că a fost prin tine și va ma dura până scap de asta”, scrie pe Facebook. Natalița Efros, o tânără care împreună cu familia sa a trecut prin experiența COVID-19. În același mesaj ea recunoaște: „Cred că cele 20 de zile de virus activ m-au făcut să mă rog cel mai mult în 2020, m-au făcut să îmi reconfirm cât de mici și neputincioși suntem, cât de neajutorați și cât de picat e sistemul nostru medical, care la fel ca și mine este speriat în fața acestui virus”.

Ministerul Educației a interzis accesul în persoanelor străine în școli

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a emis un ordin, prin care a interzis accesul persoanelor străine în instituțiile de învățământ. De asemenea, a fost interzisă organizarea activităților care nu au tangență cu procesul educațional. „Se interzice accesul în instituțiile de învățământ a altor persoane, precum și organizarea în cadrul instituțiilor de învățământ a activităților ce nu au tangență cu procesul educațional (manifestări cultural-artistice, politice, întâlniri cu demnitari de stat, cu alegătorii și cu candidații la funcții publice etc.)”, se arată în ordinul emis. Totodată, în ordin se menționează că nerespectarea acestui document va duce la tragerea la răspundere a conducătorilor instituțiilor de învățământ.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.