14:25:22 28.03.2024
Stiri

Dosarul profesorilor turci: La peste două luni de la verdictul blând pronunțat în SECRET pe numele fostului director al SIS, fără ca procurorul să-l conteste, Stoianoglo recunoaște că sentința trebuia să fie PUBLICĂ

Actualitate 18.09.2020 09:55 Vizualizări2059 Autor: Ziarul National
Dosarul profesorilor turci: La peste două luni de la verdictul blând pronunțat în SECRET pe numele fostului director al SIS, fără ca procurorul să-l conteste, Stoianoglo recunoaște că sentința trebuia să fie PUBLICĂ Jurnal


Sentința prin care fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, a fost condmanat să plătească doar o amendă de 88 de mii de lei în dosarul expulzării ilegale a celor șapte profesori turci trebuia să fie publică, recunoaște astăzi procurorul general Alexandr Stoianoglo, la peste două luni de la pronunțarea verdictului în mare secret și pe care procurorul de caz nici nu l-a atacat în instanța ierarhic superioară.

„Nu este un caz ordinar nici pentru procurori, nici pentru judecători, deoarece astfel de dosare sunt unicale ca experiență pentru toți actorii implicați în actul de justiție”, a declarat Stoianoglo în cadrul unei ședințe cu participarea conducătorilor procuraturilor specializate și a celei municipale, subdiviziuni cu competențe în investigarea dosarelor ce conțin secret de stat.

Potrivit lui Stoianoglo, citat de un comunicat de presă al Procuraturii Generale, „sentința de condamnare a fostului director SIS urma a fi pronunțată public în partea ce nu conținea secret de stat”.

CITIȚI și Galina Tufekci, soția unui profesor turc RĂPIT și dus ilegal în Turcia, INTIMIDATĂ după ce a atacat la Curtea de Apel Chișinău sentința de condamnare a fostului director SIS: „Sunt URMĂRITĂ...”

Conducerea Secției control al activității speciale de investigații și asigurarea regimului secret din cadrul Procuraturii Generale urmează să instituie o evidență separată a unor astfel de dosare, cu monitorizarea desfășurării urmăririi penale și examinării lor în judecată, „astfel încât să fie evitate, pe viitor, probleme analogice”.

„De asemenea, în calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul general a declarat că va pune în discuție problematica acestui caz, cu solicitarea instituirii unor garanții sub aspectul reglementărilor normative, anume care ar statua că în procesul judiciar pe cauze penale clasificate să fie asigurate și respectate toate drepturile procesuale ale victimelor și ale părților vătămate, astfel încât acestea să poată participa la toate acțiunile ce le vizează, iar sentința în privința inculpaților să fie pronunțată public”, cităm din același comunicat.

CITIȚI și DOC // În urma PRESIUNILOR publice, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, confirmă că ex-directorul SIS s-a ales cu o AMENDĂ pentru expulzarea profesorilor turci. Un deputat insistă că Igor Dodon a știut tot și publică două documente

Menționăm că Vasile Botnari, unicul învinuit în dosarul privind extrădarea ilegală a profesorilor turci în 2018, a fost condamnat în mare secret, încă pe 15 iulie curent, la plata unei amenzi de doar 88 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice timp de cinci ani. Informația a devenit publică abia pe 8 septembrie curent, după ce procurorul general a anunțat că abia atunci acuzatorii au cerut instanței să permită publicarea sentinței secretizate.

Experții din domeniu au arătat că, potrivit legislației, sentințele sunt întotdeauna publice, indiferent dacă e vorba de un dosar clasificat, iar în scurt timp s-a aflat că procurorul de caz, care cerea trei ani de pușcărie pentru Botnari, nici nu a atacat sentința.

CITIȚI și Ministrul Justiției se declară „CONVINS” că în dosarul care-l vizează pe Vasile Botnari „încă nu a fost pus punct”: Ce spune despre pedeapsa blândă aplicată fostului director de la SIS pentru expulzarea celor șapte profesori turci

Ion Manole de la Asociația „Promo-LEX” a declarat recent că autoritățile din Republica Moldova au făcut tot posibilul ca peste dosarul celor șapte profesori turci expulzați din Republica Moldova „să se aștearnă praful”, ca oamenii să uite de acest caz.

„Din câte vedem, politicienii evită la maximum subiectul, dar în realitate, de fapt, întreaga responsabilitate este a lor, atât a celor care au comis aceste fapte atunci, cât și a celor care astăzi le ignoră, încalcă legea și nu duc la capăt procedurile pentru acest dosar”, a afirmat Ion Manole.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md