15:11:35 28.03.2024
Stiri

Fostul deputat democrat Iurie Bolboceanu scapă de învinuirea „trădare de patrie”, după ce a stat mai bine de doi ani în detenție

Actualitate 18.09.2020 12:37 Vizualizări1706 Autor: Ziarul National
Fostul deputat democrat Iurie Bolboceanu scapă de învinuirea „trădare de patrie”, după ce a stat mai bine de doi ani în detenție


Procurorii renunță la învinuirea pe numele lui Iurie Bolboceanu, fost deputat democrat, care a fost condamnat anterior la 14 ani de închisoare pentru „trădare de patrie” din cauza că ar fi colaborat cu serviciile secrete rusești și a stat la pușcărie mai bine de doi ani.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că a prezentat Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, poziția de renunțare la învinuirea adusă în anul 2017 lui Iurie Bolboceanu și a solicitat achitarea lui, magistrații urmând să se pronunțe pe acest caz la 16 octombrie curent.

Iurie Bolboceanu a fost reținut pe 17 martie 2017 de către PCCOCS, după care a fost arestat și condamnat la 14 ani închisoare, în total aflându-se în detenție doi ani și trei luni, până în momentul în care Curtea de Apel Chișinău l-a achitat și a dispus reexaminarea dosarului.

„La faza de cercetare a probelor în instanța de judecată, PCCOCS a ajuns la concluzia că fapta ce i-a fost incriminată lui Iurie Bolboceanu nu întrunește elementele infracțiunii și și-a retras învinuirea”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Anterior, ziarul rusesc Kommersant a scris că Iurie Bolboceanu a fost achitat din cauză că s-ar fi comis anumite erori de procedură în procesul de judecată care îl viza.

Pe 17 martie 2017, Iurie Bolboceanu era reţinut în flagrant delict, în momentul în care avea o întrevedere cu un ataşat militar al Ambasadei Rusiei la Chişinău, Alexandr Grudin, căruia i-ar fi oferit pe parcursul ultimilor ani informaţie de importanţă de stat. Imediat după această situaţie, Chişinăul l-a expulzat din Republica Moldova pe diplomatul rus Alexandr Grudin, alături de alţi patru angajaţi ai Ambasadei ruse.

Atunci, procurorii au efectuat perheziţii la domiciului lui Bolboceanu. „A fost constatat faptul că fostul demnitar a fost racolat de către un serviciu de spionaj străin cu mai mult timp în urmă, cu scopul de culegere şi transmitere a informaţiilor în dauna statului Republica Moldova. Ne demonstrează faptul dat caracterul clandestin al întâlnirilor, canalele de securizare de transmitere a informaţiilor, remunerarea acestuia pentru informaţia livrată”, menţiona atunci procurorul de caz, Anatolie Pitel.

Acesta mai adăuga că la domicilul fostului ales al poporului a fost găsit un telefon mobil care era folosit exclusiv pentru comunicarea între el şi agentul serviciului străin. Mai târziu, procurorii au comunicat că informaţiile furnizate de Bolboceanu către serviciile ruseşti ţineau de date concrete anticipative privind strategiile şi tacticile unor reforme legislative naţionale de importanţă majoră, acumulate de la figuri politice decizionale, date personale şi vulnerabilităţi ale persoanelor cu funcţii înalte în stat, promotori ai reformelor politice.

Bolboceanu a negat acuzațiile, susținând că acest dosar a fost deschis la comanda lui Vladimir Plahotniuc.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md