Linkuri accesibilitate

Națiunile Unite avertizează asupra unei „noi cortine de fier” în Europa


Lidera de opoziție din Belarus Svetlana Țihanovskaia a cerut regimului de la Minsk să permită sosirea unei misiuni internaționale care să documenteze eventualele crime săvârșite de guvernarea președintelui Alexandr Lukașenka în timpul reprimării protestelor post-electorale. Între timp, Națiunile Unite au avertizat asupra unei „noi cortine de fier” în Europa.

Națiunile Unite avertizează asupra unei „noi cortine de fier” în Europa
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:51 0:00
Link direct

Fosta candidată prezidențială din Belarus Svetlana Țihanovskaia s-a adresat vineri prin video, din Lituania, unde s-a refugiat, unei ședințe speciale de urgență convocată la Geneva de Comitetul ONU pentru Drepturile Omului.

Țihanovskaia a cerut încetarea violențelor împotriva demonstranților pro-democrație din Belarus, insistând că ea și colegii ei din opoziție doresc dialogul cu autoritățile actuale de la Minsk și găsirea unei soluții pașnice a crizei politice.

La aceeași ședință de la Geneva, Anais Marin, raportoare specială ONU pentru situația drepturilor omului în Belarus, a spus: „Haideți să nu permitem ca asupra continentului european să coboare încă o cortină de fier”- o referire la acuzațiile regimului de la Minsk la adresa țărilor vecine, că ar alimenta tulburările politice belaruse.

Haideți să nu permitem ca asupra continentului european să coboare încă o cortină de fier...

Anais Marin, care a estimat la 10.000 numărul celor arestați la protestele din Belarus, a fost întreruptă în discursul ei, la Geneva, de mai multe ori, mai ales de membrii delegațiilor din Rusia și Belarus.

Ambasadorul belarus la sediul ONU de la Geneva, Iuri Ambrazevici, a spus că este inacceptabil să fie folosit un for al Națiunilor Unite pentru amestec în treburile interne ale țării sale.

Între timp, vineri, autoritățile din Belarus au anunțat că punctele de trecere a frontierelor naționale funcționează „la capacitate”, după ce joi președintele Lukașenka declarase că vor fi păzite mai bine granițele cu Polonia și Lituania, și se vor introduce restricții la granița cu „Ucraina frățească”.

Poliția de frontieră poloneză a declarat vineri agenției Reuters că nu a observat vreo schimbare la granița cu Belarus, iar un purtător de cuvânt al serviciului ucrainean de grăniceri a spus că de partea belarusă a graniței nu se văd desfășurări de trupe suplimentare sau de echipamente care să indice intenția închiderii frontierei.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG