Proiectele naționale ASEM: businessul inovațional în Moldova versus concurența regională

asem

În contextul pandemiei de COVID-19, dar și al schimbărilor majore ce intervin în structura businessului contemporan, precum și al nivelului redus al Întreprinderilor Mici și Mijlocii inovative pe piața autohtonă, Academia de Studii Economice din Moldova, în frunte cu managera de proiect, Dr. Maia Pisaniuc, își propune implementarea unui proiect de cercetare la nivel național. Titlul proiectului supus finanțării din bugetul de stat este „Configurarea businessului inovațional în contextul concurenței regionale”.

Tematica acestui proiect este în concordanță cu prioritățile țării indicate în Strategia de inovare a Republicii Moldova, precum și cu directivele Uniunii Europene de a constitui o economie modernă, durabilă, favorabilă incluziunii, scopul principal al proiectului fiind identificarea direcțiilor precum și a structurii businessului inovațional autohton în condițiile concurenței regionale. Obiectivele generale ale proiectului sunt cele enumerate în continuare.

# Analiza tendințelor în businessul inovațional la nivel european al modelelor, a formelor și instrumentelor de aplicare
# Determinarea potențialului Republicii Moldova în dezvoltarea modelelor de business inovativ
# Stabilirea direcțiilor de inovare a țării în condițiile concurenței regionale, determinarea capacității de absorbție a output-urilor inovaționale
# Crearea unui suport metodologic pentru startup-urile inovative
# Promovarea inovării în cadrul IMM-urilor existente
# Determinarea corelației între cererea și oferta de capital uman antrenat în businessul inovațional

În urma realizării proiectului, se propune identificarea domeniilor de dezvoltare ale businessului inovațional, determinarea nișei regionale a țării, propuneri pentru noi specializări necesare pentru specialiștii care vor fi antrenați în businessul inovațional, ca FinTech, Ecommerce, modele circulare de business, propuneri de constituire a unui ecosistem inovațional, precum și posibilitatea încadrării businessului inovațional autohton în lanțurile regionale inovaționale. Rezultatele vor fi formulate sub formă de recomandări, propuneri către ODIMM, Ministerul Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare, precum și pentru Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Echipa de cercetare este compusă din 10 cercetători, cu experiență în domeniu, de la diverse specializări economice. În urma realizării cercetării, se vor crea parteneriate între IMM-uri și ASEM, colaborări cu diverse centre de cercetare din Europa, cu bănci de talie regională ca Banca Transilvania România, fiind lideră în stabilirea parteneriatelor cu IMM-urile inovative, cu Institutul de Control Intern București și se vor oferi produse financiare inovative.

Taguri: #promoASEM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente