/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

/VIDEO/ Test cu năbădăi. O elevă de zece ani a fost testată la COVID, fără permisiunea părinților

missing
18 septembrie 2020, ora 20:18

Scandal într-un sat din raionul Sângerei. Medicul de familie din localitate a testat la coronavirus o fetiță de zece ani, fără permisiunea părinților. Rezultatul a ieșit pozitiv, însă la doar trei zile, fiind testată din nou, la inițiativa părinților, la un centru privat, a primit testul deja negativ. Între timp, toată clasa a fost plasată în carantină, fapt care i-a nemulțumit și pe ceilalți părinți. Astăzi, doctorița a scris cerere de demisie. Responsabilii de la Ministerul Sănătății nu ne-au răspuns la telefon, pentru o reacție.

Mai bine de o săptămână, în satul Sângereii Noi, toți elevii din clasa a patra, a școlii muzicale, stau acasă. Au fost plasați în carantină, după ce fiica acestui bărbat a fost testată pozitiv la noul tip de coronavirus. Fetița s-a adresat la medicul din localitate, cu febră – 37,4.

Aceasta i-a prelevat probele pentru testul la COVID, fără consimțământul părinților. Tatăl povestește că era la serviciu în acea zi, iar soția sa se află în străinătate. Mai mult, acesta nu a fost anunțat despre starea fiicei sale. Bărbatul spune că nici până acum nu a văzut testul pozitiv.

FIODOR, TATĂL: „Nu, absolut nimic. -Nu v-a mai apelat medicul? -Nu. -Nici tratament? -Nimic. Puțin gâtul a durut-o, i-am luat niște medicamente și după două zile copilul s-a simțit normal”.

După trei zile, însă, când a văzut că fiica nu mai are simptome, bărbatul a plecat la Bălți, unde a făcut testul la un laborator privat. Rezultatul a ieșit negativ, însă acest lucru nu i-a permis fetiței să se întoarcă la școală.

FIODOR, TATĂL: „Zice că nu are nevoia să mai faci adăugător testul, că oricum școala nu o deschidem. I-a zis să fie în autoizolare, să nu iasă din ogradă, să nu meargă la școală. -Chiar dacă e testul negativ? -Da. A zis că nu o interesează”.

Sunt revoltați și părinții, copiii cărora învață în aceeași clasă. Spun că nu își dau seama de ce toți elevii trebuie să stea în carantină, mai ales că sunt mici și încă nu pot face lecțiile online.

„Testul care a fost negativ nu-i convine, dar cel pozitiv îi convine? Nouă nu ne convine că stăm acasă și facem lecții online”.

„Ei încă nu înțeleg că trebuie de vorbit pe rând, vorbesc toți odată”.

Părinții se mai plâng că micuții lor sunt discriminați din cauza carantinei.

„Covid are… Nu se joacă nimeni cu dânsul, parcă are venerice boli. Copilul închis în casă, suferă”.

„E un viitor furat, copiii au nevoie să fie educați, să meargă la școală. Orice om care stă închis, e închisoare”.

Am încercat să discutăm cu medicul de familie din sat, dar aceasta nu se afla la locul de muncă. În schimb, ne-a explicat la telefon că era îngrijorată de situația epidemiologică din sat și nu a vrut să piardă timpul. Astfel, a decis să testeze copilul, fără a anunța părinții, mai ales că avea febră și tușea.

LIDIA, MEDIC DE FAMILIE: „- Fata a fost de acord să dea testul, eu nu am forțat-o. – Dar dvs. cunoașteți că orice procedură medicală unui minor trebuie să i se facă cu consimțământul părinților. -Foarte corect. Am testat-o că din clasa ceea era al treilea caz, m-a pus în gardă”.

De asemenea, medicul spune că nu are încredere în testul prelevat după trei zile la un laborator privat.

LIDIA, MEDIC DE FAMILIE: „- Peste trei zile, tatăl a mers la Bălți și zice că a dat testul și era negativ. – Da eu de unde să știu că era colectat corect?”.

Doctorița ne-a spus că astăzi a scris cerere de demisie, întrucât e de acord cu învinuirile aduse. Conform protocolului medical, testele la COVID se efectuează la domiciliul pacientului sau la spital, după ce este preluat de ambulanță.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram