/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ După 30 de ani de așteptări, sătenii din Gălești au pus mână de la mână și au reparat drumul din localitate

missing
18 septembrie 2020, ora 20:24

Au așteptat mai bine de 30 de ani ca să fie reparat drumul din sat, iar până la urmă au pus mână de la mână și l-au făcut singur. Este vorba despre sătenii din Gălești, raionul Strășeni, care s-au adresat de zeci de ori la autorități, însă fără niciun rezultat. Așa că, au adunat peste 200 de mii de lei și au început construcția drumului, care nu a fost renovat niciodată până acum.

Pe săteni i-am surprins muncind, chiar de la primele ore ale dimineții. Deși încă nu e gata, cu greu recunosc drumul de altădată, care era plin de găuri și pietre.

„Mergeam cu mașinile pe o coastă, înconjuram, cu mare greu ieșeam din ogradă”.

„Pietrele erau deja răscolite, ne împiedicam noaptea, nu puteam să ieșim, că nu prea vedeam bine”.

Patru ani oamenii au tot încercat să strângă suma necesară, dar fără succes. Pensionarii nu își puteau permite astfel de cheltuieli.

„Când nu-s bani, cum credeți… Practic toată mahala e de pensionari și vă dați seama”.

În acest an însă, inițiativa a venit din partea lui Mihail, plecat de 15 ani în Franța. A revenit recent în satul de baștină, pentru a duce proiectul la bun sfârșit. Astfel, 24 de gospodării au reușit să adune aproape 200 de mii de lei, pentru un drum de 340 de metri. Și, ca să fie mai ieftin, au decis să-l facă din beton, în loc de asfalt.

MIHAIL: „Am făcut o adunare cu toți vecinii și care au vrut, care nu, dar a mers la vot și toți au vrut”.

Ca să reducă din costuri, sătenii s-au apucat singuri să repare drumul. Printre aceștia l-am găsit și pe acest bărbat. Deși e pensionar, a făcut rost de zece mii de lei, pe care i-a dat pentru drum.

„Am împrumutat, cu vremea am să întorc. Băieții nu mă pot ajuta că și la dânșii situația e tare grea”.

Iar alți săteni au fost ajutați de către copii, majoritatea fiind plecați în străinătate.

„Când eram noi încă tineri l-am făcut din piatră. Dar eu am copii, care au știut că dacă eu mor, casa rămâne cuiva, un învățător pensionar nu poate să facă așa drum”.

„Copiii ne ajută. Se duc săracii, vai de capul lor cum lucrează peste hotare, fac vreo doi bani și ne aduc să facem lucrul”.

Primăria i-a susținut pe săteni cu doar 41 de mii de lei.

NICOLAE, PRIMARUL COMUNEI GĂLEȘTI: „-De ce în toți acești ani primăria nu a contribuit ca să fie reparat drumul? -Ar fi bine ca primăria să dispună de asemenea fonduri. Localitatea Gălești are un buget limitat”.

Primarul spune că nu poate miza pe ajutor din partea statului. În aceste zile, în sat a ajuns în sfârșit programul Drumuri Bune, dar aportul e foarte mic.

NICOLAE BUDU, PRIMARUL COMUNEI GĂLEȘTI: „S-a selectat porțiunea de drum de un kilometru în total, însă conform alocărilor care s-au făcut au ajuns doar pentru 300 de metri”.

„Acest lucru nu-i miră pe localnici, care spun că toate drumurile sunt pline de gropi. Mai mult, după ploi, stau și câteva zile acasă, întrucât e imposibil să mergi pe stradă”.

„Aici tot noi am turnat, nimeni nu ne-a dat un bănuț, plitele tot noi le-am pus. Aici încă a fost râpă, noi trei mașini cu pământ am adus, era râpă cât mine de mare!”.

Primarul comunei, însă, susține că deocamdată bugetul local nu poate acoperi astfel de cheltuieli.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram