‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPrețul pentru prune în această perioadă. Vor fi sau nu majorări

Prețul pentru prune în această perioadă. Vor fi sau nu majorări

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

La începutul sezonului, experții prognozau un sezon bun pentru prune la capitolul prețuri. Tradițional, în această perioadă, în anii precedenți erau realizate exporturi, acum însă mai mulți exportatori ne-au spus că preferă să aștepte o perioadă mai favorabilă.

La moment, prețurile oferite producătorilor de prune este de circa 7-8 lei per kilogram (0,35-0,42 euro). Totodată, pentru prunele de calitate unii producători primesc oferte și de 0,6 euro per kilogram.

Chiar dacă prețul este cu circa 30-40% mai mare decât în sezonul anterior, producătorilor ce au fost grav afectați de secetă sau grindină, acesta nu asigură obținerea profitului. Mai mult, unii nu au avut prune pentru comerț consum în stare proaspătă.

„Situația este foarte rea la noi, seceta ne-a afectat esențial recolta. Din ceea ce am recoltat, avem doar 20% din roada pe care am avut-o anul trecut. Chiar ieri am vândut prunele la procesare”, ne-a spus Dumitru Ghilinschii, producător.

„Dacă anul trecut ne sunau zilnic, anul acesta timp de o săptămână n-am primit niciun apel. Anul trecut am recoltat circa 200 de tone de Stanley, anul acesta doar 40. În această perioadă, piața Rusiei este saturată cu prune din alte țări. Le-am depozitat, așteptăm să vedem ce schimbări vor avea loc”, explică Filip Beiu, producător.

O bună parte din producători au depozitat prunele pentru o perioadă mai lungă de timp, așteptând prețuri mai bune.

„Analizând cantitățile obținute în acest sezon, în unele livezi prețurile oferite nu permit obținerea profitului. Am depozitat prunele pentru a le vinde ulterior. În fiecare an le punem la păstrare, deoarece prețurile oferite pentru fructele vândute direct din câmp, de obicei, sunt mult mai mici. Anul trecut în această perioadă deja realizam exportul, acum mai așteptăm”, ne-a spus Diana Vlasiuc, reprezentant Agarista Agricola.

„La început se oferea prețul de circa 7 lei/kg, acum prețul crește. Cererea este înaltă, însă este foarte important să avem calitate, pentru a nu dezamăgi partenerii externi. La moment, pe piața Rusiei este mai dificil de comercializat, pentru că sunt fructe din alte țări. Prunele de calitate bună sunt solicitate pe piața UE, cred că în acest an toate fructele de calitate vor fi exportate acolo. Plus, cred că majorări de preț încă urmează. Trebuie să avem unde depozita, altfel vom vinde ieftin”, ne-a spus Nicolae Pascal, producător.

Potrivit exportatorilor, prunele sunt solicitate pe piața externă, mai multe companii din UE sunt în căutarea ofertelor. Astfel, probleme la capitolul comercializare nu ar trebui să fie întâlnite.

„Prunele moldovenești sunt solicitate în Germania, dar și Rusia. Prețul oferit la început de sezon cred că este foarte bun. Posibil, prețurile se vor majora încă. Este foarte important să avem fructe de calitate, altfel nu vom avea cui vinde”, explică Iurie Dogotari, exportator.

Pe piața europeană, potrivit experților Moldova Fruct, fluctuații mari de preț sunt puțin probabile. Totodată, importatori din UE sunt în căutarea prunelor de calitate, iar probleme ce țin de comercializare pe piețele externe nu sunt.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›