Egiptul vrea să colaboreze cu Rusia în lupta împotriva terorismului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi s-a pronunțat miercuri, în timpul unei întrevederi la Kremlin cu omologul său rus Vladimir Putin, în favoarea unei cooperări întărite cu Moscova în lupta împotriva terorismului, mai ales în Orientul Mijlociu, relatează AFP.

„Poporul egiptean speră în întărirea relațiilor noastre în toate domeniile, nu doar economic, dar și în lupta împotriva terorismului”, în special în Orientul Mijlociu, „zguduit în prezent de probleme grave provocate de terorism și extremism”, a declarat șeful statului egiptean, potrivit unui comunicat al Kremlinului, citat de Agerpres.

La rândul său, Vladimir Putin a apreciat că este vorba despre „un subiect foarte important”, președintele rus subliniind „rolul cheie” al Egiptului în ce privește combatarea terorismului în regiune.

Liderul de la Kremlin și-a reiterat propunerea de „creare a unui front antiterorist lărgit”, care să includă mai multe țări din regiune, printre care Siria.

Rusia pledează pentru o coaliție lărgită împotriva Statului Islamic (SI), coaliție din care să facă parte, în principal, Turcia, Irak, Arabia Saudită, dar și armata siriană, implicit președintele Bashar al-Assad. Președintele rus Vladimir Putin a evocat această idee la sfârșitul lunii iunie, iar de atunci Moscova încearcă, deocamdată fără rezultate, să strângă susținere din partea țărilor din regiune.

O coaliție condusă de SUA desfășoară în prezent operațiuni militare contra jihadiștilor din SI în Irak și în Siria.

Regele Abdallah al II-lea al Iordaniei, a cărui vizită la Moscova a precedat-o cu 24 de ore pe cea a președintelui egiptean, a insistat marți, în cursul întrevederii cu Putin, asupra rolului „vital” al Rusiei în ajungerea la un acord între toate părțile din conflictul sirian.

Tot marți, Vladimir Putin s-a întâlnit cu prințul moștenitor al emiratului Abu Dhabi, șeicul Mohammed ben Zayed Al-Nahyan, toți acești lideri arabi fiind prezenți la Moscova pentru a lua parte la Salonul aeronautic internațional Maks-2015.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...