image
Sursa foto: thesun.co.uk

Asteroidul care trece astăzi pe lângă Pământ: Cât de mare e și care-i pericolul?

NASA urmărește un asteroid care este potențial mai mare decât London Bridge și urmează să treacă pe orbita Pământului azi. Asteroidul 2014 QJ33 este urmărit în prezent de NASA și se așteaptă să se apropie la o viteză de 31174.603 de kilometri pe oră – trecând pe lângă planeta noastră în siguranță, din fericire.

Este clasificat ca un asteroid Apollo, numele dat rocilor spațiale care traversează orbita Pământului. Aceasta este în comparație cu asteroizii Amor care traversează orbita lui Marte, dar nu Pământul.

Roca spațială gigantică este un Near Earth Object (NEO), care NASA spune că se referă la orice cometă sau asteroid care se mișcă la 1,3 unități astronomice – distanța medie dintre Pământ și Soare. Asteroidul 2014 QJ33 ar trebui să treacă planeta noastră în siguranță la o distanță de 6,67 unități lunare. În termeni simpli, este la 2,57 milioane de kilometri distanță de Pământ, deci nu avem de ce să ne facem griji.

Asteroidul va călători cu o viteză de 8,66 kilometri pe secundă

NASA spune că 2014 QJ33 va avea o lățime cuprinsă între 48 și 110 metri. Asta înseamnă că ar putea fi chiar mai mare decât London Bridge, care măsoară 104 metri.

Echipa NASA de astronomi urmărește în prezent aproximativ 2000 de asteroizi, comete și alte obiecte care ar putea zbura aproape de Pământ. Potrivit NASA, un NEO este, de asemenea, un termen folosit pentru a descrie „cometele și asteroizii care au fost împinși de atracția gravitațională a planetelor din apropiere în orbite care le permit să pătrundă în vecinătatea Pământului”, scrie descopera.ro.

Pământul nu a văzut un asteroid de scară apocaliptică de la obiectul spațial care a exterminat dinozaurii acum 66 de milioane de ani. Majoritatea asteroizilor nu vor intra în contact cu atmosfera Pământului, dar, în cazuri rare, rocile spațiale gigantice pot cauza probleme sistemelor meteorologice.

Noutăţile partenerilor

comentarii: